Απαιτούνται δεκαετίες για να "σβήσει" η ζημιά από την Φουκουσίμα δήλωσε ο Ναότο Καν

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα πως θα απαιτηθούν δεκαετίες για να καθαριστεί και να τερματιστεί η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων 25 χρόνων.

Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες δηλώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης που σκιαγραφούν ένα χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό του εργοστασίου, μετά τη λήψη των έκτακτα μέτρων.

"Θα χρειαστούν τρεις, πέντε, δέκα ή τελικά αρκετές δεκαετίες για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές του πυρηνικού δυστυχήματος", επισήμανε ο Καν απευθυνόμενος σε στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από την σκοπιά της, η εταιρία Tokyo Electric Power Co (Tepco) που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του εργοστασίου της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως πέτυχε να εγκαταστήσει ένα σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού, εντός τεσσάρων μηνών από τότε που σημειώθηκε το δυστύχημα όπως το είχε απαιτήσει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Πρόκειται για το πρώτο μιας σειράς μέτρων που απαιτούνται για τη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, πολύ υψηλά επίπεδα καισίου, έξι φορές μεγαλύτερα του κανονικού, ανιχνεύτηκαν σε βοδινό κρέας από την περιφέρεια της Φουκουσίμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Σε όλες τις ποσότητες κρέατος οι τιμές του καισίου 3 έως 6 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο που είναι 500 μπεκερέλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :