Αναστασιάδης σε δανειστές: Θα παραιτηθώ και θα το μετανιώσετε - Ρήγμα στην Τρόικα

Αναστασιάδης σε δανειστές: Θα παραιτηθώ και θα το μετανιώσετε - Η εμμονή του ΔΝΤ για συγχώνευση Κύπρου - Λαϊκής προκαλεί ρήγμα στην Τρόικα.
-Πληροφορίες ότι δεν ξεκίνησε τελικά το Eurogroup και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις
- Σύμφωνα με το newsit.com.cy απορρίφθηκε πρόταση των αρχηγών των κομμάτων
- Ασφυκτικές πιέσεις στον πρόεδρο της Κύπρου να δεχτεί συγχώνευση της τράπεζας Κύπρου με την Πειραιώς


- "Δε μπορώ να το δεχτώ, παραιτούμε και πάμε σε εκλογές!" απείλησε ο Κύπριος πρόεδρος!
- Στο τραπέζι η πρόταση για κούρεμα 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της τράπεζας Κύπρου
- Σε ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς αρχηγούς η κυπριακή αντιπροσωπεία

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά να γίνουν δεκτοί οι όροι τους. Σε αντάλλαγμα σε θα αφήσουν την Κύπρο να παρασυρθεί στο χάος της χρεοκοπίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι το κρίσιμο Eurogroup ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τις 23:00. Μάλιστα ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ενημέρωσε με δημόσια δήλωσή του ότι το Eurogroup ξεκίνησε και ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για κάποιες νέες προτάσεις που συζητήθηκαν μεταξύ του ιδίου και των ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο ίδιος έκανε έκκληση για ψυχραιμία και τόνισε πως θα διαπραγματευτούν με αποφασιστικότητα για τα συμφέροντα της πατρίδας. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα μεταδόθηκε ότι το Eurogroup δεν έχει ξεκινήσει επίσημα και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί της Δευτέρας. Μέσα στην όλη σύγχυση που επικρατεί θεωρήθηκε η ενημέρωση από τον Ντάισελμπλουμ ότι ήταν η έναρξη του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy απορρίφθηκε ήδη πρόταση η οποία έπεσε στο τραπέζι κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Διαβάστε τη σχετική έιδηση στο newsit.com.cy

Η κυπριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας, Νίκο Αναστασίαδη, δίνει μάχη για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Ο πρόεδρος της Κύπρου φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να τινάξει τα πάντα στον αέρα για να μη γίνει η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή και να μη "φεσωθεί" η πρώτη τα 9 δισ. που έχει πάρει η δεύτερη από τον ELA.

Ο πρόεδρος της Κύπρου φαίνεται αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα. Γι' αυτό και έβαλε φρένο στην εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς, γι' αυτό και απείλησε ακόμη και με παραίτηση τους δανειστές! Αυτο που προκύπτει είναι πως η κυπριακή πλευρά ξέρει πως η Τράπεζα Κύπρου δύσκολα δε θα είναι μέρος του συνολικού πακέτου λύσης. Και γι' αυτό ο Κύπριος πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί. Το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές: αν αφήσουν την Κύπρο να πτωχεύσει, θα συμπαρασύρει μαζί της την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει να έχει η τράπεζα Κύπρου την τύχη της Λαϊκής, να "σπάσει" σε "καλή" και "κακή" και στη συνέχεια τα δυο υγιή τμήματα των δυο τραπεζών να συγχωνευθούν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.com.cy η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να διατηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση πάνω σε αυτό το θέμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Commission με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρό ρήγμα στην Τρόικα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει συγχώνευση της Κύπρου με τη Λαϊκή. "Δε μπορώ να το δεχτώ. Αυτό που μου μένει είναι να γυρίσω στην Κύπρο και να υποβάλω την παραίτησή μου και να αποφασίσει ο κυπριακός λαός", φέρεται να είπε. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική.Φαίνεται ότι μετά το τελεσίγραφο εξετάζεται ως λύση διεξόδου η αύξηση του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πάνω από 100.000 ευρώ στο 25% από 20%.

Στο παρασκήνιο, οι συμμαχίες... οργιάζουν. Χαρακτηριστικό του θρίλερ που παίζεται στις Βρυξέλλες η απόφαση να ξεκινήσει η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με δυο ώρες καθυστέρησης. Στις 21:00 αντί για τις 19:00.

Το είπε ο Ιρλανδός υπουργός: "θα μας πάρει το ξημέρωμα". Και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται.
Οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη στιγμή που το αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν από τις 19:00 διακόπηκε η διευρυμένη συνάντηση του Κύπριου πρόεδρου με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.
Η διακοπή των συζητήσεων κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο σενάριο για συγχώνευση τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής, αυτό που απαίτησε το ΔΝΤ και μπλόκαρε τη συμφωνία του Σαββάτου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.com.cy αυτή θα είναι και η πρόταση του Eurogroup.

Αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, αν η απόφαση δεν είναι θετική, "τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα".
Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

Δε γίνεται κάθε Σαββατοκύριακο να ασχολούμαστε με την Κύπρο, είπε προσερχόμενο στο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε πως η τύχη είναι στα χέρια της Κύπρου."Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λιουκ Φρίντεν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Το Eurogroup πρέπει να κάνει τα πάντα για να σώσει την Κύπρο, είπε. "Δεν βοηθάμε μόνο την Κύπρο, αλλά και τους εαυτούς μας", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τυχόν αποτυχία του σημερινού Eurogroup θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. "Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση σήμερα, μέσα στη νύχτα, για την Κύπρο και για ολόκληρη την Ευρώπη", δήλωσε ο Λ. Φρίντεν.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου