Το Ισραήλ άρχισε την άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ.

Το Ισραήλ άρχισε την άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει 240 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. "Σημαντική ημέρα για την οικονομία μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου. Με την ελπίδα να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών, αλλά και να προχωρήσει στην εξαγωγή, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει από τις 30 Μαρτίου την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ στη Μεσόγειο Θάλασσα.Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει, ενώ να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2009 και εκτιμάται ότι περιέχει 240 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

"Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ισραηλινή οικονομία. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ανεξαρτησίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν έγινε γνωστό πως ξεκίνησε η άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ.

Επίσης ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, Γιτζάκ Τσούβα, ιδιοκτήτης της Delek, ενός από τους ομίλους που διαχειρίζονται το κοίτασμα, ανέφερε "σήμερα ξεκινά η ανεξαρτησία του Ισραήλ όσον αφορά το φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία και την έναρξη μιας νέας εποχής", ενώ προσέθεσε πως η δεξαμενή θα συμβάλει στη μείωση -σχεδόν κατά 50%- του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί πως το Ισραήλ "ποντάρει" επίσης στο κοίτασμα Λεβιάθαν, που υπολογίζεται ότι περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.

Κριτική για την ημέρα που ξεκίνησε η άντληση

Πάντως δεν έλειψαν και οι (εσωτερικές) επικρίσεις με αφορμή την ημέρα που ξεκίνησαν οι διεργασίες άντλησης, δηλαδή το Σάββατο. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, τη μέρα αυτή, το λεγόμενο Σαμπάτ (Εβραϊκό Σάββατο), ο άνθρωπος πρέπει να αναπαύεται.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σιμόν Πέρες συνεχάρη την ομάδα που κατασκεύασε το έργο στο Ταμάρ, ωστόσο επέκρινε την κίνηση να ενεργοποιηθούν οι αντλίες το Σάββατο.

Επίσης τα θρησκευτικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης άφησαν πολλές αιχμές για την επιλογή της ημέρας, καθώς -όπως υποστήριξαν- βεβηλώθηκε η ιερή ημέρα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ενέργειας, το Ταμάρ θα καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για τα επόμενα 40 περίπου χρόνια, ενώ τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εξαγωγές αερίου μετά το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια :