Ανάλυση 500 εξωπλανητών δείχνει ότι η εξωγήινη ζωή είναι απίθανη

HD10180_system
Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την εξεύρεση εξωγήινης ζωής στο διάστημα επειδή οι συνθήκες σε όλους τους άλλους πλανήτες είναι πολύ εχθρική, ισχυρίζεται ο κορυφαίος αστροφυσικός του Χάρβαρντ Howard Smith.Ο Howard Smith πιστεύει πως είμαστε μόνοι στο σύμπαν μετά από ανάλυση 500 πλανητών που ανακαλύφθηκαν μέχρι τώρα,  που έδειξε πως όλοι τους ήταν εχθρικοί προς τη ζωή.


Ο Smith λέει ότι οι ακραίες συνθήκες που βρέθηκαν μέχρι τώρα στους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν εκτός του Ηλιακού Συστήματος, είναι πιθανό να είναι ο κανόνας, και ότι οι φιλόξενες συνθήκες πάνω στη Γη θα μπορούσαν να είναι μοναδικές.
“Βρήκαμε ότι οι περισσότεροι άλλοι πλανήτες και τα ηλιακά συστήματα τους είναι εξωφρενικά διαφορετικά από το δικό μας. Είναι πολύ εχθρικά για τη ζωή όπως την ξέρουμε”, ανέφερε ο Smith.
Αν και μπορεί να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μακρινοί πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, ο Smith πιστεύει ότι έχουν τόσο εχθρικό περιβάλλον που αποκλείεται να υπάρχουν συνθήκες για την δημιουργία ζωής όπως την ξέρουμε.
«Ακόμη και αν υπάρχουν εξωγήινοι, είναι σχεδόν αδύνατον να έρθουμε σε επαφή μαζί τους», λέει.
Έκανε δε μια επισήμανση για αστέρια όπως είναι το HD10180, το οποίο προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση, όταν βρέθηκε πως γύρω του βρίσκεται σε τροχιά ένας πλανήτης παρόμοιου μεγέθους και εμφάνισης με τη Γη. 
Αλλά οι ομοιότητες αποδείχθηκε ότι ήταν επιφανειακές. Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται κάπου 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο του, κάτι που σημαίνει ότι αυτός καίγεται, λείπει η ατμόσφαιρα και πυροβολείται συνεχώς με επικίνδυνη ακτινοβολία.
Άλλοι επιστήμονες δεν συμφωνούν ΒΈΒΑΙΑ μαζί του. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Στίβεν Χόκινγκ είπε ότι το γεγονός πως υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες καθιστά εντελώς λογική την υπόθεση ότι υπάρχουν άλλες μορφές ζωής στο Σύμπαν.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου υπολόγισαν προσφάτως ότι εξωγήινοι μπορούν να ζουν σε τουλάχιστον 40.000 άλλους πλανήτες. Αλλά ο Howard Smith πιστεύει ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι πολύ αισιόδοξες.
«Οι ελπίδες για επαφή είναι περιορισμένες σε μια μικρή περιοχή γύρω από την Γη, σε απόσταση 1.250 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, όπου εξωγήινοι θα είναι σε θέση να λάβουν τα μηνύματά μας ή να μας στείλουν δικά τους», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :