Η 360 μοιρών άποψη του ήλιου από τη NASA

Η NASA παρουσίασε για πρώτη φορά μια άποψη 360 μοιρών της επιφάνειας του Ήλιου και της ατμόσφαιρας του, σύμφωνα με τις εικόνες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Η δυνατότητα παρατήρησης του ηλίου στο σύνολό του θα προσφέρει σημαντική πρόοδο στις προβλέψεις των εκρήξεων και των ηλιακών ανέμων και τις 
επιπτώσεις τους στη Γη και τις ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές στο ηλιακό σύστημα, εξηγεί η NASA.

Αυτές οι εικόνες προέρχονται από δύο δορυφόρους παρατήρησης του ηλίου που ονομάζονται STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory Spacecraft).

Βρίσκονται απέναντι από την κάθε πλευρά του Ήλιου, διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους (180 μοίρες) στην ίδια τροχιά με τη Γη. Ο ένας από τους ανιχνευτές δορυφόρους προηγείται της Γης, και ο άλλος την ακολουθεί.

Οι δύο πανομοιότυποι δορυφόροι, έχουν το μέγεθος ενός μικρού αμαξιού του γκολφ, ζυγίζουν 620 κιλά ο καθένας, και εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2006.

Κύριος στόχος τους είναι να μελετήσουν τις ηλιακές καταιγίδες που επηρεάζουν τα συστήματα επικοινωνιών των αεροσκαφών και των διαστημοπλοίων διαταράσσουν τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη και αποτελούν κίνδυνο για τους αστροναύτες στο διάστημα, ανέφερε η NASA.Πηγή:ana-mpa.gr
Δημοσίευση σχολίου