Λύση φαίνεται προσφέρουν οι ελληνικές καταθέσεις στις Ελβετικές τράπεζες

Στις Ελληνικές καταθέσεις των Ελβετικών τραπεζών έστρεψε τα βέλη της η κυβέρνηση. Σε συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για υπογραφή διμερούς συμφωνίας που θα λύσει το γρίφο των αγνώστου ύψους καταθέσεων των Ελλήνων στη συγκεκριμένη χώρα προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.
Η ελληνική συμφωνία που λέγεται πως θα γίνει στα πρότυπα αυτών που υπέγραψαν οι ελβετικές αρχές με την Γερμανία και την Αγγλία και θα υποχρεώνει τις ελβετικές τράπεζες να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτές. 

Κορυφαίος παράγοντας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να «καθαρίσει» με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών».

Παράγοντες του τραπεζικού κλάδου ισχυρίζονται ότι το συνολικό κεφάλαιο των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία κυμαίνεται γύρω στα 50-60 δις ευρώ ενώ το ακριβές ύψος παραμένει άγνωστο. Από τη πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών αρμόδιοι παράγοντες τις ανεβάζουν στα 150 δις ευρώ και παράλληλα το Ντερ Σπίγκελ σε προχθεσινό δημοσίευμα του έκανε λόγο για 500 -600 δις ευρώ.


Το ποσοστό που θα αποδίδουν οι ελληνικές τράπεζες στις ελληνικές αρχές, μέσω κάποιας μορφής φόρου, θα κυμαίνεται από άνω του 10% και μπορεί να φθάσει έως και 20%.

Οι πρώτοι συγκρατημένοι υπολογισμοί υποδεικνύουν πως με συνολικό ποσό καταθέσεων 50-60 δις ευρώ τα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης αποτιμώνται σε 5-10 δις ευρώ. Σε περίπτωση όμως που οι καταθέσεις φτάνουν τα 600 δις τότε μια τέτοια συμφωνία πιθανόν να έλυνε ακόμη και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας, αφού τα έσοδα υπολογίζονται σε 60-120 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :