Είσπραξη εσόδων 5,5 δισ. τον Ιανουάριο

ΠOΛY κοντά στον στόχο που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν τα δημόσια έσοδα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών. Οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 5,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έναντι μηνιαίου στόχου 5,6 δισ. ευρώ.


Σε σύγκριση με τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού για αύξηση 5,1%, θα έπρεπε να εισπραχθούν έσοδα 6,33 δισ. ευρώ.
Τον πρώτο μήνα του 2011 τα έσοδα σημείωσαν μικρή υστέρηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο που προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό, ωστόσο εάν ληφθεί υπόψη ο ετήσιος στόχος για αύξηση των ακαθάριστων εσόδων κατά 5,1%, τότε η υστέρηση φθάνει στα 830 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα τον Ιανουάριο εφέτος εμφανίζουν υποχώρηση κατά 8,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, όπου είχαν εισπραχθεί 6,025 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή, ωστόσο, ήταν αναμενόμενη καθώς τον περυσινό Ιανουάριο είχαν εισπραχθεί τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων και 400 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας (λόγω της παράτασης που είχε δοθεί).
Τον Ιανουάριο εφέτος σημειώθηκαν επιπλέον απώλειες περίπου 200 εκατ. ευρώ από τον μειωμένο φόρο μισθωτών υπηρεσιών, εξαιτίας της κατάργησης του 14ου μισθού, ενώ αντίστοιχες ήταν οι απώλειες από τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο διατίθεται και πάλι με μειωμένο φόρο (πέρυσι εισπράττονταν και στη συνέχεια επιστρεφόταν). Ωστόσο, φέτος τον Ιανουάριο θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η «συνεισφορά» μέρους της περαίωσης, τα έσοδα από την οποία συνολικά για το 2011 υπολογίζεται σε τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :