Πρόωρες προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν


Σήμερα σε διάταγμα το οποίο δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα Kazakhstanskaya Pravda, ο ηγέτης του Καζακστάν εξήγγειλε την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στις 3 Απριλίου, περίπου 20 μήνες πριν από τη λήξη της παρούσας θητείας του.
Ο 70χρονος βετεράνος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ κυβερνά το Καζακστάν εδώ και 20 χρόνια και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι ο νικητής των πρόωρων εκλογών που εξήγγειλε μετά την απόρριψη από το
Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας του σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα επέτρεπε την παράταση της προεδρικής του θητείας ως το 2020.
Ο Ναζαρμπάγεφ πρώην εργάτης στη βιομηχανία του χάλυβα, που είναι γνωστός ως «Πάπα» στη χώρα, είναι ο μόνος ηγέτης που έχει κυβερνήσει το Καζακστάν μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση και μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία όσες φορές επιθυμεί.
Το Καζακστάν δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει εκλογές που να χαρακτηριστούν δίκαιες και ελεύθερες από τους διεθνείς παρατηρητές.
Πολλοί ξένοι επενδυτές, που στη διάρκεια της θητείας του Ναζαρμπάγεφ επένδυσαν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, θεωρούν ότι η απουσία ενός σαφούς σχεδίου διαδοχής του προέδρου είναι η μεγαλύτερη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην ενεργειακά πλούσια αυτή χώρα.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου