Μπαίνει οκτάωρο στο Δημόσιο

Ο Γ. Ραγκούσης παρουσίασε στην ΑΔΕΔΥ το κυβερνητικό σχέδιο αύξησης των ωρών εργασίας στο στενό δημόσιο τομέα από τις 37,5 στις 40 εβδομαδιαίως. Παράλληλα προτείνετε η απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής.
Με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα αλλά και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ μια ατζέντα θεμάτων που αφορούν την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.
Εκτός του νέου ωραρίου και του Ενιαίου Μισθολογίου, τέθηκαν σε διαβούλευση οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του κράτους που αφορούν:

  • Τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
  • Το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους
  • Τον νέο νόμο για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
Ο κ. Γ. Ραγκούσης τόνισε ότι τα ζητήματα του ωραρίου και της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών τίθενται αρχικά υπόψη των δημοσίων υπαλλήλων και πως η "τρόικα" δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με αυτά τα θέματα, αφού τα συγκεκριμένα δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του Μνημονίου. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τους δημοσίους υπαλλήλους, λόγω μονιμότητας, «μέτοχους»-εργαζόμενους, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν εάν λειτουργήσει σωστά η κρατική μηχανή προσπαθώντας έτσι να δώσει ένα κίνητρο στην αποδοχή της κυβερνητικής ατζέντας.
Για την κυβέρνηση το θέμα της αύξησης της παραγωγικότητας του Δημοσίου αναδεικνύεται σε στόχο αποφασιστικής σημασίας.
Ο κ. Γ. Ραγκούσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν από μισή ώρα εργασίας την ημέρα, αθροίζονται περίπου 350.000 εργατοώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις. Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, μετά τις μετατάξεις υπαλλήλων από ΝΠΙΔ, να συνυπάρχουν υπάλληλοι με διαφορετικά ωράρια, τα οποία πρέπει να εξισωθούν.
Σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς συνυπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι που έχουν μετακινηθεί από δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίοι εργάζονται 8 ώρες ημερησίως.
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η απογευματινή λειτουργία δεν θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή διακεκομμένου ωραρίου και πως προς το παρόν εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα για 1 ή 2 φορές την εβδομάδα οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών (Πολεοδομίες, Εφορίες κ.λπ.) θα προσέρχονται αργότερα από τις 7.30 το πρωί και θα αποχωρούν στις 6.00 μ.μ.
Την Παρασκευή θα αποχωρούν από την εργασία τους μία ή δύο ώρες νωρίτερα.
Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός στην οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων. Επίσης προβλέπεται η ολοήμερη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενες μητέρες που θα εργάζονται απογεύματα στις υπηρεσίες τους.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπ. Παπασπύρος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν εφόσον λάβουν τις οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης και τόνισε ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία για αλλαγή στη δημόσια διοίκηση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με υποταγή στην λογική του Μνημονίου».

ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ενιαίο μισθολόγιο για άρση ανισοτήτων στις αμοιβές

Για πρώτη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, ανέφερε στην ΑΔΕΔΥ ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα ισχύσει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιούς και νέους) και δεν θα περιλαμβάνει μείωση του μισθολογικού κόστους, με οριζόντιες μειώσεις μισθών, αλλά θα εξασφαλίζει την άρση των ανισοτήτων που υπάρχουν στις αμοιβές μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
Έτσι λοιπόν με βάση αυτή την αναφορά αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς υψηλά αμειβομένων υπαλλήλων και αυξήσεις για τους συναδέλφους τους που λαμβάνουν μικρότερους μισθούς ενώ ανήκουν στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη διευκόλυνση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Σήμερα η κινητικότητα των υπαλλήλων «προσκρούει» στις μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν στις ίδιες θέσεις διαφορετικών υπηρεσιών.«Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο, το οποίο περνάει υποχρεωτικά μέσα από την άρση εξόφθαλμων έως και προκλητικών, θα μπορούσε να πει κανείς, μισθολογικών ανισοτήτων εντός του δημόσιου τομέα», δήλωσε για το θέμα ο κ. Ραγκούσης. 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι «κρατάει» τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών πως δεν θα υπάρξει μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Η. Βρεττάκος, δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε για το μισθολόγιο ότι θα διατεθούν 2,7 δισ. λιγότερα από το 2009, σύμφωνα με το Μνημόνιο, στοιχείο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :