Ο CERN θα κλείσει το 2012 και όχι στο τέλος του 2011

Ο επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, όπου θα έκλεινε για ετήσια συντήρηση στο τέλος του χρόνου, (όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο) θα συνεχίσει τη λειτουργία του καθώς η συντήρηση μετατέθηκε για το 2012.

Η συμβουλευτική επιτροπή του CERN θεωρεί πως τα πειράματα που γίνονται στον επιταχυντή αυτή την περίοδο βρίσκονται σε καλό δρόμο και υπάρχουν πολλές θετικές πιθανότητες να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις στην επόμενη διετία.
Επομένως, αντενδείκνυται η ανακοπή λειτουργίας του μηχανήματος, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, μια σκόπιμη απόφαση την οποία  υπερασπίζονται και οι φυσικοί.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τον πρόσθετο χρόνο που τους δίνεται μέχρι την παύση των εργασιών, θα τους επιτραπεί να εντοπίσουν το "σωματίδιο του Χιγκς" ή να κάνουν άλλες ανακαλύψεις, όπως τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας.
Ο επιταχυντής αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2012 κάνοντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 3,5 TeV ανά ακτίνα, ενώ μετά το 2013 και μετά το πέρας της μεγάλης αυτής διακοπής για τις προβλεπόμενες εργασίες συντήρησης, θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε πλέον να λειτουργήσει στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του, πραγματοποιώντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 7 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) ανά ακτίνα.
Μέχρι τότε, άλλωστε, το CERN θα είναι το μόνο μηχάνημα (στο είδος του) σε λειτουργία, καθώς θα έχει αποσυρθεί οριστικά ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του Fermilab.

Δεν υπάρχουν σχόλια :