Να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ...


Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ ζήτησε να ενισχύσει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Τουρκία.

Ο Επίτροπος, επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τα μέτρα, που έχει λάβει μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση, για την προστασία των τόπων λατρείας και την ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Κυρίως όμως, υπογράμμισε, ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και επανέλαβε, μια παλαιότερη έκκλησή του, για να ανοίξει πάλι η Σχολή ενώ, παράλληλα, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση, να άρει τους όποιους περιορισμούς έχει επιβάλει στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, περιλαμβανομένων και των Αρμένιων κληρικών.
Εξέφρασε, ακόμη, την έντονη ανησυχία του, για την μεγάλη καθυστέρηση που επιδεικνύει η Τουρκία, στην εκτέλεση των τελεσίδικων καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και έχουν εκδοθεί εναντίον της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από το 2007, τόνισε ο κ. Χάμαρμπεργκ, το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία, διότι απέτυχε να διασφαλίσει αντικειμενικότητα, πολυφωνία και σεβασμό, στη θρησκευτική διδασκαλία στα τουρκικά σχολεία, δικαιώνοντας Αλεβίτες γονείς και ακόμη ο ίδιος δεν έχει λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα ελήφθησαν από τις αρχές, για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας με τη συγκεκριμένη απόφαση.
Όπως προκύπτει από την επιστολή, ο Επίτροπος ζήτησε, επίσης, συμπληρωματικές πληροφορίες, για τα μέτρα που σχεδιάζονται να ληφθούν για την άρση της μη αναγνώρισης των τόπων λατρείας των Αλεβιτών και για την αντιμετώπιση της έλλειψης οικονομικής βοήθειας στη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.
Τέλος, ο κ. Χάμαρμπεργκ υπενθύμισε ότι, το 2010 η Τουρκία καταδικάστηκε για ακόμη μια φορά από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, επειδή, με τη νομοθεσία της, επιβάλλει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :