WikiLeaks cables:Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποκαλύψουν στη Ρωσία πυρηνικά μυστικά της Βρετανίας

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν κρυφά να δώσουν στους Ρώσους ευαίσθητες πληροφορίες, σχετικά με την "πυρηνική αποτρεπτική" της Βρετανίας για να τους πείσουν να υπογράψουν μια βασική συνθήκη, αποκαλύπτει η The Daily Telegraph.
Στο πλαίσιο μια συμφωνίας πώλησης ελέγχου οπλικών συστημάτων που θα υπογραφεί από τον Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν δώσει στη Ρωσία πληροφορίες για κάθε πύραυλο Trident που προμηθεύουν την Βρετανία.
Αμυντικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης της συμφωνίας λόγω της Βρετανικής άρνησης επιβεβαίωσης του ακριβές μεγέθους του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ως διαπραγματευτική αξία τα μυστικά του βρετανικού πυρηνικού οπλικού συστήματος, ρίχνει νέο φως στη επονομαζόμενη "ειδική σχέση" η οποία εμφανίζεται συχνά μονόπλευρη μεταξύ της ιστοσελίδας Wikileaks και αμερικανικών διπλωματικών ανακοινώσεων.
Λεπτομέρειες από τις παρασκηνιακές συνομιλίες εμπεριέχονται σε περισσότερα από 1400 "embassy cables" των ΗΠΑ τα οποία έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα από την Telegraph, συμπεριλαμβανομένων περίπου 800 τα οποία εστάλησαν από την πρεσβεία του Λονδίνου και δημοσιεύθηκαν εδώ μόλις εχθές. Τα έγραφα δείχνουν επίσης πως:
Η Αμερική κατασκόπευε τους εκάστοτε υπουργούς εξωτερικών του "Foreign Office", συλλέγοντας "κουτσομπολίστικες" πληροφορίες, για την προσωπική ζωή και τις επαγγελματικές τους σχέσεις.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :