Ταραχές φοβάται ο ΟΗΕ από το άλμα στις τιμές τροφίμων


«Οταν ο κόσμος δεν έχει να φάει έχει μόνον τρεις επιλογές: Μπορεί να επαναστατήσει, να μεταναστεύσει, ή να πεθάνει από την πείνα. Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο σχέδιο δράσης». Αυτό δήλωσε χθες η Τζοσέτ Σιράν, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, διαπιστώνοντας παράλληλα πως εισερχόμαστε σε μια περίοδο επισιτιστικής αστάθειας και σημαντικών ελλείψεων στην προσφορά τροφίμων- προβλήματα που έχουν ήδη οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και ως εκ τούτου έχουν προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, με τελευταίο «περιστατικό» την Αίγυπτο.
Το σχόλιό της έρχεται λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), πως ο δείκτης τιμών τροφίμων του εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, το 1990, ενισχυόμενος επί έβδομο συνεχή μήνα, και διαμορφούμενος άνω του ρεκόρ του Ιουνίου του 2008, στις 224,1 μονάδες, όταν ο κόσμος μαστιζόταν από την επισιτιστική κρίση του 2007/2008, με κατάληξη τις αιματηρές αναταραχές σε πολλές χώρες, όπως Αίγυπτος, Καμερούν και Αϊτή.
Το πιο απογοητευτικό είναι μάλιστα, πως οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων δεν φαίνεται να υποχωρούν, αντιθέτως μάλιστα η ανοδική τους τάση θα συνεχιστεί: «Τα νέα δεδομένα δείχνουν σαφώς πως η άνοδος των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστεί», είπε ο ειδικός οικονομολόγος του FAO σε αγροτικά θέματα Αμπντολέρα Αμπασιάν, αποδίδοντας το πρόβλημα σε προβλήματα προσφοράς. Το «καμπανάκι» έκρουσε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, που κάλεσε τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να θέσουν «πρώτη προτεραιότητά τους το θέμα των τροφίμων» και να αφυπνιστούν για να εμποδίσουν την ολοένα αυξανόμενη αστάθεια των τιμών. «Θα αντιμετωπίσουμε μια ευρύτερη τάση αυξανόμενων τιμών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφίμων», είπε ο ίδιος.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Οι κακές καιρικές συνθήκες ανά τον κόσμο- από τον κυκλώνα Γιάσι στην Αυστραλία, τις χειρότερες χιονοπτώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έως και τις πλημμύρες σε βασικές χώρες παραγωγής τροφίμων, όπως είναι η Μαλαισία, αλλά και η ξηρασία στη Μαύρη Θάλασσα πέρσι- έχουν πλήξει τις σοδειές ανά τον κόσμο, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Στην προσπάθειά της να αποτρέψει να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2008, όταν σε διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι από τις αρχές ασφαλείας, η κυβέρνηση του Καμερούν ανακοίνωσε χθες πως συνέστησε σώμα για να ρυθμίζει τις ποσότητες αλλά και τις τιμές των εισαγόμενων τροφίμων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας, η Ινδονησία, αγόρασε 820.000 τόνους ρυζιού και η Αλγερία περίπου ένα εκατομμύριο τόνους σταριού, για να εξασφαλίσει αρκετά αποθέματα για εσωτερική κατανάλωση. Πλην όμως, αυτή η ίδια η τάση δημιουργίας «στρατηγικών αποθεμάτων» τροφίμων ωθεί ακόμη υψηλότερα τις τιμές. δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αυξήσεων.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Η ακρίβεια στα τρόφιμα, πέρα από την πολιτική και κοινωνική της διάσταση, έχει και σοβαρή επίπτωση στον πληθωρισμό, πόσο μάλλον τώρα, που η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά τα 100 δολ./βαρέλι. Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφόρησης Ενέργειας EIA βλέπει μία στις τρεις πιθανότητες να παραμείνει το πετρέλαιο άνω των 110 δολ./βαρέλι στα τέλη του 2011, και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε χθες το Κογκρέσο για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εάν η τιμή διατηρηθεί στα 100 δολ./βαρέλι φέτος.
Τα ακριβά τρόφιμα και το πετρέλαιο προκαλούν πληθωρισμό, με αποτέλεσμα πολλές κεντρικές τράπεζες θα εξαναγκαστούν φέτος να αυξήσουν τα βασικά τους επιτόκια, ενώ ακόμη δεν θα έχουν παγιωθεί ανά τον κόσμο ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης.
Πετρέλαιο
Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε χθες στα 103 δολ./βαρέλι και του χαλκού στα 10.000 δολ/τόνο.
Ζάχαρη
Τα προθεσμιακά συμβόλαια λευκής ζάχαρης ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ και τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης στο υψηλότερο των 30 ετών εν μέσω ανησυχιών για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις σοδειές της Αυστραλίας ο κυκλώνας Γιάσι.
Σιτηρά
Η τιμή των σιτηρών έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των δυόμισι τελευταίων ετών.
Επιτόκια
Ο Γιάνις Χύμπνερ της γερμανικής DekaBank είπε πως ο πληθωρισμός που εν μέρει πυροδοτούν τα ακριβά τρόφιμα θα οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων σε πολλές χώρες φέτος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :