Έκρηξη υπεριώδους ακτινοβολίας από τον Ήλιο προς τη γη


Ο ήλιος έστειλε ξαφνικά προς την κατεύθυνση της γης μια τρομερά ισχυρή έκλαμψη ακτινοβολίας, με ταχύτητα 900 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Η μεγαλύτερη αυτή έκλαμψη της τελευταίας τετραετίας, μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει πρόβλημα στις επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας διότι συγκρούεται με το γήινο μαγνητικό πεδίο.
Η πηγή της έκρηξης, είναι μια ηλιακή κηλίδα, στο νότιο ημισφαίριο του ήλιου, όπως καταγράφηκε από το διαστημικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA και ενώ η έκρηξη αποτελείται κυρίως από υπεριώδη ακτινοβολία που συνεχώς μεγαλώνει, το φαινόμενο αυτό μπορεί ακόμα να πυροδοτήσει έντονο σέλας πάνω από το Βόρειο Πόλο.
Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, που εκπέμπεται από τον ήλιο. Ισπανοί ερευνητές απέδειξαν ότι περίπου το ένα τρίτο (34%) του συνόλου της ακτινοβολίας που φτάνει στη γη περνάει από αυτές τις ομπρέλες. 
Η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα ενώ η Κινεζική Μετεωρολογική Διοίκηση ανακοίνωσε πως υπήρξαν ήδη προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στη Νότια Κίνα.
Το 1972 μια γεωμαγνητική καταιγίδα «έριξε» το δίκτυο τηλεφώνων της πολιτείας του Ιλινόις, ενώ το 1989 ένα παρόμοιο φαινόμενο προκάλεσε ολικό «μπλακ-άουτ» στην επαρχία Κεμπέκ του Καναδά.
Αυτού του τύπου τα ηλιακά φαινόμενα προκαλούνται από την αιφνίδια απελευθέρωση μαγνητικής ενέργειας που βρίσκεται αποθηκευμένη στην ατμόσφαιρα του ήλιου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :