Η νανοτεχνολογία στις μέρες μας

Η νανοτεχνολογία ασχολείται με την παραγωγή, την έρευνα και την χρησιμοποίηση ιδιαίτερα μικρών δομών. Το πρόθεμα “νανο” προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει “νάνος”. Ένα νανόμετρο (nm = δισεκατομμυριοστό του μέτρου) είναι ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστόμετρου και αντιστοιχεί περίπου στο ένα δεκακισχιλιοστού του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, έτσι βρισκόμαστε στον μικρότερο τομέα των ατόμων και των μορίων.
Η νανοτεχνολογία έχει εδώ και αρκετά χρόνια εισβάλει δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Αυτό που κάποτε βλέπαμε στις ταινίες του Χόλιγουντ και θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία, έχει ήδη περάσει στην ζωή μας. Ήδη υπάρχει στα ρούχα, στα καλλυντικά, στους υπολογιστές, στην ιατρική, στο διάστημα, φτάνοντας ακόμα και στη διατροφική μας αλυσίδα στην παραγωγή τροφίμων, σε μορφή προσθέτων, ή στα υλικά συσκευασίας τους. Πολλοί, πιστεύουν ότι βρίσκονται πλέον και στην ατμόσφαιρα, από τα "chem-trails" και τα εισπνέουμε, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά...
Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν την νανοτεχνολογία, στη βιομηχανία των τροφίμων, ισχυρίζονται, ότι είναι πολλές και σημαντικές οι ευεργετικές ιδιότητες της χρήσης της και μάλιστα τρόφιμα που μέχρι τώρα θεωρούνταν βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία, τώρα όχι μόνο θα βελτιώνεται η ποιότητα τους, αλλά και θα ευεργετούν μέσω βιταμινών, τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι με τη νανοτεχνολογία και ειδικότερα με τη χρήση νανοσωματιδίων, παρατείνεται για περισσότερο χρονικό διάστημα η ημερομηνία λήξης των τροφίμων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φαρμακευτικές ουσίες που θα φτάσουν ακόμα και να θεραπεύουν ασθένειες.
Όμως ενώ τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, σε διάφορες βιομηχανίες τροφίμων, δεν υπάρχει κι ούτε γίνεται αυστηρός έλεγχος, πριν από την παρασκευή ή τη συσκευασία αυτών των τροφών, κι έτσι οι συνέπειες που προκαλεί η νανοτεχνολογία στον ανθρώπινο οργανισμό, παραμένουν άγνωστες, προκαλώντας έντονες ανησυχίες, δεδομένης της έλλειψης κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών. 
Τα μικροσκοπικά σωματίδια, τα νανοσωματίδια, έχουν την τάση να διεισδύουν σε κύτταρα και να διαπερνούν τον "αιματο-εγκεφαλικό" φραγμό που παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος και περιορίζει την είσοδο ουσιών προστατεύοντας τον εγκέφαλο.
Στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ερευνητές έχουν προχωρήσει στην παρασκευή νανοτροφίμων, που περιέχουν ενσωματωμένα θρεπτικά συστήματα, ενώ Ισραηλινοί ερευνητές σχεδιάζουν να παράγουν χοτ-ντογκ που θα μειώνουν την χοληστερίνη και παγωτά που θα είναι υγιεινά και δεν θα παχαίνουν.
Τα πρώτα νανοτρόφιμα έχουν ήδη παρασκευαστεί και κυκλοφορούν επίσημα σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Στην Αυστραλία πωλείται ψωμί, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στις ΗΠΑ πωλούνται 3 προιόντα νανοτεχνολογίας. Πρόκειται για ένα είδος φυτικού ελαίου που προστατεύει από την χοληστερόλη, ένα ρόφημα σοκολάτας, που μειώνει την ανάγκη για λήψη ζάχαρης και ένα πράσινο τσάι κινέζικης παραγωγής, που δεκαπλασιάζει την απορρόφηση σεληνίου. 
Στην Ευρώπη, προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυρίζεται πως δεν έχει εντοπίσει ούτε ένα από αυτά τα προϊόντα να κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, ήδη έχουν προχωρήσει επισήμως την έρευνα σε τέτοια συστατικά και υλικά. 
"Σήμερα, αν και δεν το γνωρίζει ο καταναλωτής, ήδη πολλά τρόφιμα και οι συσκευασίες τους περιέχουν νανοϋλικά, ενώ δεν υπάρχει κατάλληλη νομοθεσία ούτε ενιαία διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων που αυτά εγκυμονούν. Xρειαζόμαστε σαφή ορισμό των νανοϋλικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εν λόγω διατροφικών προϊόντων", επεσήμανε η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, Kαρτίκα Λιόταρντ. 
Έτσι λοιπόν, πολλοί, (εύλογα κατά τη γνώμη μας) ανησυχούν, γιατί κατά καιρούς έχουμε (εδώ και καιρό) δει, να εμφανίζονται ακόμα και στην Ελληνική αγορά, διάφορα προϊόντα που διαβεβαιώνουν τον καταναλωτή πως..., π.χ. μειώνουν τη χοληστερίνη, αναπληρώνουν τη χαμένη ενέργεια και ούτω κάθε εξής...
Στην πραγματικότητα, δίχως να θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε καταστάσεις, αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα διαπιστώσουμε πως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παρόμοια τρόφιμα, βρίσκονται εκεί και μέσω των διαφημίσεων προσπαθούν να δελεάσουν τον καταναλωτή, με... την ίδια γεύση, πολύ λιγότερες θερμίδες και καλύτερη ποιότητα -όπως υποστηρίζουν οι βιομηχανίες- δίχως όμως να εξηγούν στον καταναλωτή, πως επιτυγχάνουν κάτι τέτοιο. Για να μη μιλήσουμε για την τεράστια γκάμα των απορρυπαντικών και των καλλυντικών που εκεί πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και στα ρούχα και γενικότερα σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, κάτι το οποίο γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, αφού η νανοτεχνολογία μειώνει κατά πολύ το κόστος συντήρησης και προσφέρει καινούριες τεχνολογικές δυνατότητες, παρέχοντας τεράστιο πεδίο δράσης στην αναδιαμόρφωση άρα και στη διαφήμιση των προϊόντων. 
Πέρυσι δημοσιεύτηκε μία μελέτη από το ελβετικό Κέντρο για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας, η οποία παρέχει μια επισκόπηση για τα νανοϋλικά που χρησιμοποιούνται ήδη στον τομέα των τροφίμων. H έρευνα έδειξε, ότι στην Ελβετία, υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα νανοκλίμακας, τα οποία έχουν δοκιμαστεί, ελεγχθεί και θεωρήθηκαν αβλαβή. Εντούτοις, προϊόντα με νανοπρόσθετα, τα οποία είναι απαγορευμένα στην Ελβετία και ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, μπορούν να αγοραστούν από άλλες χώρες, εφόσον δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ούτε κατάλληλη Ευρωπαϊκή Κοινοτική μέριμνα. 
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας, TA- SWISS, οι συσκευασίες και τα μπουκάλια "PET" που περιέχουν νανοσυστατικά και κυκλοφορούν στην αγορά, διατηρούν το προϊόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι τα μπουκάλια "νανο-PET", έχουν και το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι εκλύουν κατά τη χρήση και ανακύκλωση το ένα τρίτο ή 60% των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από συσκευασίες αλουμινίου ή γυαλιού μιας χρήσης, αντίστοιχα. Τα μπουκάλια νανο-PET, σύμφωνα με την έκθεση του TA-SWISS, είναι το ίδιο φιλικά για το περιβάλλον με τα γυάλινα επαναχρησιμοποιήσιμα, μπουκάλια.
Ωστόσο όμως, πέρα από αυτές τις ιδιότητες -οι οποίες ομολογουμένως δεν είναι και τόσο ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρά μόνο για τις τσέπες των βιομηχάνων- τονίζεται ότι δε θα πρέπει τα νανοϋλικά να περνούν από τη συσκευασία στα τρόφιμα και να είναι βιοδιασπώμενα, κάτι για το οποίο κανείς δε μας διαβεβαιώνει αν γίνεται και ποιες συνέπειες επιφέρει, όταν και αν γίνεται αυτό. 
Τα νανοσωματίδια, είναι τόσο μικρά, που μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη του κυττάρου, αλλά ταυτόχρονα έχουν μέγεθος ικανό να μεταφέρει στο DNA ξένο υλικό, έχοντας τη δυνατότητα να διεισδύουν στο σώμα, σε σημεία που τα χημικά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να φτάσουν.
Επιπλέον, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μακροχρόνιες μελέτες πάνω στο θέμα, παρότι έχει διαπιστωθεί ανάπτυξη καρκίνου στον εγκέφαλο ψαριών που τους τοποθετήθηκαν νανοσωματίδια άνθρακα. Επιπλέον, ποντίκια που εισέπνευσαν τέτοια νανοσωματίδια παρουσίασαν προβλήματα στους πνεύμονες.
Τελικά το μέλλον ίσως να είναι πιο κοντά από ό,τι φαντάζονται ακόμα και οι σημερινοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Παρά την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών η νανοτεχνολογία εξελίσσεται με εκτεταμένα άλματα και αυτή την στιγμή έχει κατασκευαστεί ένα είδος νανο-καλωδίου που όταν εκτίθεται σε ηλιακό φως, είναι ικανό να παράγει ενέργεια με απόδοση 3.5%. Αν και η απόδοση προς το παρόν είναι μικρή, ο υπεύθυνος καθηγητής Charles M. Lieber δήλωσε ότι είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει τις νανομηχανές με ενέργεια και ελπίζει ότι στο μέλλον η απόδοση θα φτάσει το 20% όπως συμβαίνει με τα σημερινά φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Ο καθηγητής C.Lieber φαντάζεται στο εγγύς μέλλον, ρούχα φτιαγμένα από τέτοιου είδους νανο-καλώδια, που στο σύνολο τους θα παράγουν αρκετή ενέργεια, για να φορτίσουν όλα τα gadgets του μέλλοντος. Επιπλέον κατά πολλούς επιστήμονες υποστηρικτές της νανοτεχνολογίας, ο ασθενής του μέλλοντος, δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα περισσότερο, από το να απολαμβάνει το μπάνιο ή το πικνίκ του, την ίδια ώρα που χιλιάδες μηχανές, θα απορροφούν ενέργεια και θα σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα, ή θα ξεβουλώνουν αρτηρίες...
Έτσι λοιπόν, αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με αυτή την λογική εξέλιξης, δε θα αργήσουμε να δούμε με μια σύριγγα ή ένα χάπι, να μπορούν όχι απλά να εισάγουν ένα RFID μέσα μας, αλλά μια ποικιλία από νανομηχανές, οι οποίες θα κυκλοφορούν μέσα μας, μεταλλάσσοντας το ανθρώπινο είδος.
Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό κι αν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα, επαφίεται να αποδειχθεί επί του πρακτέου. Και όσο κι αν κάποιοι επιστήμονες επιμένουν να ερμηνεύουν τους οιωνούς της τεχνολογικής εξέλιξης ως την παραδείσια καθημερινότητα του μέλλοντος εμείς αυτό που έχουμε να επισημάνουμε είναι πως η ιστορία μέχρι τώρα τους έχει διαψεύσει όλους παραδειγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :