Νέος ταχύτερος υπερυπολογιστής από τη Ρωσία

Ένας νέος υπερυπολογιστής εμφανίστηκε στο ρωσικό ερευνητικό κέντρο στο Σάρωφ που διαθέτει την κορυφαία ταχύτητα 1 petaflops και δημιουργήθηκε από τον κρατικό οργανισμό Rosatom, που είναι επιφορτισμένος με ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Με αυτή τη ταχύτητα που επετέφχθει από το σύστημα ο νέος ρωσικός υπερυπολογιστής κατέχει τη θέση του 12ου ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο.

Κτυπά επίσης το προηγούμενο ρεκόρ της Ρωσίας, μεταξύ υπερυπολογιστών, το οποίο κατείχε το Lomonosov Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ωστόσο, το νέο αυτό ρεκόρ μπορεί να ανατραπεί αφού το πανεπιστήμιο Lomosov ανακοίνωσε σχέδια για την αναβάθμιση του υπερυπολογιστή του φέτος το καλοκαίρι.

Από το Rosatom δεν ήταν κατατοπιστικοί σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος τους, λόγω του εν μέρει εμπιστευτικού χαρακτήρα του προγράμματος. Είναι όμως γνωστό ότι ο ο νέος υπερυπολογιστής χρησιμοποιεί μικροεπεξεργαστές architecture x86 και δεν χρησιμοποιεί μονάδες επεξεργασίας γραφικών, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλούς σύγχρονους υπερυπολογιστές, αναφέρει η ιστοσελίδα CNews.

Δεν υπάρχουν σχόλια :