Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία και αναδιάρθρωση χρέους

Τελικά τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία και αναδιάρθρωση χρέους; Η ελεγχόμενη χρεοκοπία με την αναδιάρθρωση χρέους είναι δύο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες. Πρόκειται για δυο συνυφασμένες έννοιες που εισέβαλαν ξαφνικά στην καθημερινότητά μας, παραξενεύοντας και κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τι σημαίνουν και πως αυτό ερμηνεύεται στην πολύπαθη οικονομική κατάσταση της χώρας άρα και στην καθημερινότητά μας.
Πλέον και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο όρος ελεγχόμενη χρεοκοπία φαίνεται πως θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην οικονομική ανέλιξη της χώρας ενώ παράλληλα με την πάροδο του χρόνου η καθημερινότητα θα τον καταστήσει ποιο οικείο μετριάζοντας τα όποια φοβικά σύνδρομα προκαλεί.
Ας δούμε λοιπόν τώρα τι θεωρείται ελεγχόμενη χρεοκοπία…

Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται η ύπαρξη συμφωνίας με τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού κράτους κατά την οποία το πλήρες κεφάλαιο θα αποπληρωθεί από το ελληνικό κράτος στη λήξη προθεσμίας των οφειλών μειωμένο κατά 20% ή 30%. Δηλαδή οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν το 80% ή 70% του αρχικού συμφωνηθέντος κεφαλαίου εφόσον έχει συμφωνηθεί  ότι θα γίνει ένα "haircut" της τάξεως του 20% με 30%.
Μια άλλη ήπια/ελεγχόμενη μορφή χρεοκοπίας είναι η συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Δηλαδή αν για παράδειγμα ένα ομόλογο λήγει το 2012 και πρέπει να επιστραφεί στον κάτοχό του ένα ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ το ελληνικό κράτος ζητά παράταση αποπληρωμής για κάποια χρόνια με τους ίδιους ή τροποποιημένους όρους δανεισμού.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται επίσης η συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων αλλαγής των τόκων και γενικώς των τοκοχρεολυσίων όπως για παράδειγμα πολλές φορές ζητούν από τις δανείστριες τράπεζες αλλαγές όρων των δανείων τους (κοινώς διευκολύνσεις) οι διάφοροι ιδιώτες (εφοπλιστές, επιχειρηματίες).

Για να δούμε τώρα τι θα σημαίνει στην πράξη μια ελεγχόμενη χρεοκοπία (αν η Ελλάδα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση) για τους μετόχους τους καταθέτες και τους κατόχους ομολόγων.

Για τον μέτοχο

Μια αναδιάρθρωση χρέους ελεγχόμενη ή μη ελεγχόμενη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά.
Κάλλιστα θα μπορούσε βραχυχρόνια να επιφέρει πτώση από 200 έως 400 μονάδες στον δείκτη με άλλα λόγια να βρεθεί η αγορά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στις 1100 με 1250 μονάδες.
Στην περίπτωση όμως που η αγορά πεισθεί ότι με την λύση αυτή η χώρα βρίσκει τον βηματισμό της και ακολουθεί ανοδική πορεία τότε με την πάροδο λίγων μηνών θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Για τον καταθέτη

Ο καταθέτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία καθώς οι καταθέσεις του δεν κινδυνεύουν σε μια τέτοια περίπτωση διότι σε μια τεχνική και ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κρατήσουν μέρος των καταθέσεων.
Αυτό διασφαλίζεται πως ούτε μπορεί άλλα ούτε και πρόκειται να συμβεί.
Ωστόσο κατά την περίοδο που θα ανακοινωθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία οι τράπεζες πολύ πιθανόν να θέσουν όριο υπερανάληψης μετρητών κατά τα πρότυπα της Αργεντινής για να αποσοβήσουν μια μαζική ανάληψη καταθέσεων το ονομαζόμενο "bunk run".
Είναι προφανές ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται όμως λόγω των φοβικών συνδρόμων που έχουν καλλιεργηθεί πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί πανικός ακόμη και χωρίς λόγο.

Για τον ομολογιούχο

Σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εξετασθούν τόσο ο κάτοχος ελληνικού χρέους όσο και ο κάτοχος ομολόγων τραπεζών.
Ο κάτοχος ελληνικού χρέους θα υποστεί την συνέπεια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με τα όποια χαρακτηριστικά λάβει αυτή όπως τα αναφέραμε παραπάνω. Μείωση, επιμήκυνση ή οτιδήποτε άλλο...
Το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου Ιανουαρίου 2014 εμφανίζει απόδοση 17% και spread 1530 μονάδες βάσης αποδεικνύει ότι η ανησυχία χρεοκοπίας έχει δραματικά αυξηθεί.
Για τους κατόχους ομολόγων τραπεζών όμως και όχι του ελληνικού κράτους η κατάσταση είναι διαφορετική.
Οι τράπεζες είναι φερέγγυες ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους σε ομόλογα έκδοσης τους, ωστόσο σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν για το πώς αντιδρούν οι τράπεζες και αυτό οφείλουμε να το σημειώσουμε.
Η λογική όμως λέει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το κοινό άρα και να πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
Ακόμη και στην περίπτωση που ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσουν κανονικά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :