Πράγα το νέο "Άμστερνταμ της Ανατολής";


Η Πράγα νέο "Άμστερνταμ της Ανατολής";

Σε "Άμστερνταμ της Ανατολής" εξελίσσεται για πολλούς νεαρούς κυρίως τουρίστες η Πράγα. Και αυτό γιατί εδώ και περίπου έναν χρόνο η Τσεχία έχει πλέον το πιο φιλελεύθερο καθεστώς για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη.

Ενώ η εμπορία απαγορεύεται, η Πράγα έχει πλέον αναδειχθεί παράδεισος για τους χρήστες χασίς και ηρωίνης καθώς τα επιτρεπόμενα όρια είναι πολύ πιο υψηλά από τα αντίστοιχα στην Ολλανδία. Ο νέος νόμος που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του περασμένου έτους δεν επιτρέπει μόνον την κατοχή ήπιων ναρκωτικών, όπως χασίς και μαριχουάνας, αλλά και σκληρών όπως ηρωίνης κοκαΐνης μεθαμφεταμίνης κ.ά. Για παράδειγμα η κατοχή ενός γραμμαρίου κοκαΐνης ή ενάμισι γραμμαρίου ηρωίνης δεν διώκονται ποινικά. Πρόκειται για τριπλάσιες ποσότητες από αυτές που επιτρέπονται στην Ολλανδία.
Η φιλοσοφία των υποστηρικτών της νέας αυτής νομοθεσίας είναι ότι η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι κυρίως πρόβλημα υγείας και όχι πρόβλημα εγκληματικότητας. Εκτός αυτού για πρώτη φορά υπάρχει ένα πλαίσιο για το τι επιτρέπεται και τι όχι, λένε οι υποστηρικτές.

Η αστυνομία παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς τα φυτώρια παραγωγής ναρκωτικών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ο εντεταλμένος της τσεχικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, Γιάκουμπ Φρίντριχ σημειώνει: "Η αρχή ήταν τρόπον τινά ρομαντική. Υπήρχε μικρός αριθμός παραγωγών που απλώς αντήλλασσαν τα προϊόντα μεταξύ τους. Επρόκειτο για ένα φιλοσοφικό-πνευματικό επίπεδο. Σήμερα όμως η αγορά έχει λάβει εμπορικές διαστάσεις. Δραστηριοποιούνται εγκληματικές συμμορίες από το Βιετνάμ και την Ολλανδία και η κατάσταση έχει γίνει προβληματική".
  
Στην Πράγα καταφθάνουν καθημερινά βαποράκια, κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία, για να προμηθευτούν ναρκωτικά. Και ενώ η χρήση μαριχουάνας έχει γίνει πλέον ένα μαζικό φαινόμενο όπως λέει ο ειδικός, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, είναι η ηρωίνη και η μεθαμφεταμίνη: «Είναι σαν να μαγειρεύετε. Ξέρετε πότε πρέπει να ρίξετε κρεμμύδι και σε πόσους βαθμούς να βάλετε το φούρνο. Υπάρχει λοιπόν μια συνταγή. Το ίδιο ισχύει για την μεθαμφεταμίνη. Ο καθένας μπορεί να τη φτιάξει…, στο μεταξύ υπάρχουν παραγωγοί ακόμη και σε μικρά χωριά. Δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. Δεν βρίσκουμε πλέον μεγάλες ποσότητες. Είτε κάνουμε εφόδους σε 3 παραγωγούς είτε εάν συλλάβουμε 5 βαποράκια η κατασχεθείσα ποσότητα συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5 ή 10 γραμμάρια".

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι η κοινωνική ανοχή. Σχεδόν κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται πλέον ιδιαίτερα όταν κάποιος καπνίζει χασίς στο δρόμο.
Πηγή

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Den kanoun kai stin Athina kanena tetoio nomo mpas kai mas swsei apo tin krisi!!!! :))