Η βία μαίνεται στην Υεμένη, καθώς η Αμερική επικεντρώνεται στην Λιβύη


Η βία μαίνεται στον αραβικό κόσμο και συνέχισε να κλιμακώνεται, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές στην Υεμένη κατέβηκαν στους δρόμους, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.
Ο Jeremy Scahill, ένας ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου "Blackwater: The Rise of the World's Most Powerful Mercenary Army", εξήγησε ότι υπάρχει μια ισχυρή αντίφαση μεταξύ του πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη Λιβύη και του πώς εξετάζουν την Υεμένη.
"Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σταθερή πολιτική των ΗΠΑ για τη στήριξη αδίστακτων και βάρβαρων δικτατόρων για όσο διάστημα κάνουν την υποβολή των προσφορών τους στις Ηνωμένες Πολιτείες," σχολίασε ο J. Scahill.

Στην κυβέρνηση της Υεμένης, έχει επιτραπεί να σκοτώνει τους διαδηλωτές και να καταπολεμά των πολιτικούς αντιπάλους, με χρήματα από τις ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά, όλο αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν είναι ευθύνη τους να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης, όμως από την άλλη το έκαναν και το κάνουν στη Λιβύη τόσο γρήγορα κι άμεσα.

"Το γεγονός είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαπολύσει ένα μυστικό πόλεμο στο εσωτερικό της Υεμένης και αυτό έχει αυξηθεί δραματικά από την κυβέρνηση Ομπάμα», είπε.
Οι ΗΠΑ αγωνίζονται ενεργά στην Υεμένη κατά της Αλ-Κάιντα, βομβαρδίζοντας διάφορες τοποθεσίες και σκοτώνοντας συχνά πολλούς αμάχους. Για να συνεχίσει η αμερικανική κυβέρνηση, χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης της Υεμένης. Όσο ο πρόεδρος Saleh συνεχίζει να επιτρέπει στις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους ανθρώπους του και να αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη όπως λέει, οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει την Υεμένη μόνο μέσω στρατιωτικής στρατηγικής, αγνοώντας την αστική πολιτική και τη διπλωματία, κάτι που πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητήσει.

Ο J.Scahill ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τον λαό και την κοινωνία των πολιτών για να διώξουν την Αλ Κάιντα και να κερδίσει ο πρόεδρος τη εύνοια του πληθυσμού. Όμως, η υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και του προέδρου Saleh από τις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει άνοδο του αριθμού των μελλών της Αλ-Κάιντα και αυτό γύρισε το λαό εναντίον των ΗΠΑ, αποσταθεροποιώντας παράλληλα το μικρό έθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :