Σχέδιο για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας


Η Tokyo Electric Power (Tepco) ανήγγειλε ένα σχέδιο που θα σταματήσει τη διαρροή ραδιενέργειας δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα της περιοχής και θα απομακρύνει το φάντασμα του πυρηνικού ολέθρου, που στοιχειώνει ολόκληρο τον πλανήτη από τα μέσα του περασμένου μήνα. Παράλληλα τις τελευταίες μέρες ομαλοποιείται η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί καθώς δεν παρατηρήθηκε νέα διαρροή ραδιενέργειας.
Η Tepco έδωσε στη δημοσιότητα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας οι αντιδραστήρες του εργοστασίου και να σταματήσει ολοκληρωτικά η διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Τρεις μήνες

Για την πρώτη φάση του σχεδίου θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες καθώς περιλαμβάνει την κατασκευή νέων συστημάτων ψύξης, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον. Στη συνέχεια η εταιρία ελπίζει να καταφέρει να καλύψει τους τρεις κατεστραμένους αντιδραστήρες και να εγκαταστήσει φίλτρα που θα περιορίσουν, κατά το δυνατό, τη ραδιενεργό ρύπανση.

Με αυτή την κίνηση η Tepco φαίνεται να αναγνωρίζει για πρώτη φορά αυτό που επισήμαναν εδώ και εβδομάδες ειδικοί από όλο τον κόσμο: ότι, η προσπάθεια αποκατάστασης του υπάρχοντος συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων δεν μπορούσε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που έχει υποστεί το εργοστάσιο. Από την άλλη
Στην πραγματικότητα η Tepco με αυτή την κίνηση αναγνωρίζει αυτό που επισήμαναν εδώ και εβδομάδες ειδικοί από όλο τον κόσμο: ότι, δηλαδή, η προσπάθεια αποκατάστασης του υπάρχοντος συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων δεν μπορούσε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που έχει υποστεί το εργοστάσιο. Από την άλλη, η αλλαγή της προσέγγισης, σημαίνει ότι η Ιαπωνία πρέπει να εκτεθεί αρκετούς ακόμα μήνες σε ραδιενεργές εκπομπές τόσο στον αέρα, όσο και τον ωκεανό.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, τα συνεργεία με αυτοθυσία προσπάθησαν να διορθώσουν πάρα πολλές βλάβες που προκλήθηκαν όχι μόνον από τον σεισμό και το τσουνάμι, αλλά και από τις απόπειρες αποκατάστασης των αρχικών προβλημάτων. Η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας είναι ταυτόχρονα μία απόπειρα να φανεί ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ότι πλέον ο προγραμματισμός είναι μακροπρόθεσμος.

Αστάθμητοι παράγοντες

Η Tepco αναφέρει οκτώ παράγοντες που πιθανώς να μην επιτρέψουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης του εργοστασίου να ολοκληρωθεί μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους. Ανάμεσά τους είναι φυσικά οι διαρκείς μετασεισμοί και κυρίως το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού, η πιθανότητα εκρήξεων υδρογόνου, όπως συνέβη τις πρώτες ημέρες μετά το τσουνάμι και γενικευμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Όπως λέει επιγραμματικά ο καθηγητής Καζουίκο Κούντο του Πανεπιστημίου Κιούσου, που ειδικεύεται στα ζητήματα πυρηνικών αντιδραστήρων, ότι το σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων στη Φουκουσίμα, φαίνεται να είναι εφικτό. Θα πρέπει, όμως, να συνεκτιμηθεί ότι έχουν συνυπολογιστεί μόνο οι κίνδυνοι που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και πως υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που παραμένουν αστάθμητοι, όπως ο ανθρώπινος παράγοντας. Δηλαδή ότι αυτό το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί από ανθρώπους που εργάζονται σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας".

Δεν υπάρχουν σχόλια :