Ξεκίνησαν οι επιθέσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λιβύη

Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator πραγματοποίησε σήμερα για πρώτη φορά επιχειρήσεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Εκπρόσωπος του Πεντάγωνου δήλωσε: "Ένα Predator πραγματοποίησε επιχειρήσεις σήμερα το απόγευμα στη Λιβύη", χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη Μισράτα από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά Λίβυοι στρατιώτες που αιχμαλωτίσθηκαν από αντικαθεστωτικούς στη Μισράτα είπαν ότι ο στρατός διατάχθηκε να οπισθοχωρήσει.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καντάφι, δήλωσε ότι ο στρατός θα αποχωρήσει από τη Μισράτα και θα αναλάβουν την κατάσταση οι φυλές της Λιβύης, που τάσσονται υπέρ του Καντάφι. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι κανταφικές δυνάμεις προσπάθησαν, μέχρι στιγμής, να κρατήσουν τις απώλειες αμάχων χαμηλές, κάτι που δεν θα κάνουν οι τοπικές φυλές.
Οι δυνάμεις του Καντάφι πολιορκούν την Μισράτα εδώ και εβδομάδες.

"Τώρα ο στρατός έχει ένα τελεσίγραφο. Εάν δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα στη Μισράτα ο λαός στην περιοχή αυτή θα πάρει τη θέση του", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, Χάλεντ Κάιμ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν τραυματισμένο Λίβυο στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τους εξεγερμένους, ο λιβυκός στρατός πήρε ήδη εντολή να αποσυρθεί από την πόλη. "Μας είπαν να αποσυρθούμε χθες", δήλωσε στο Reuters, ο στρατιώτης Χάλεντ Ντόρμαν.
Το τελεσίγραφο δόθηκε ύστερα από συνάντηση μεταξύ φυλετικών ηγετών και του στρατού στη Μισράτα, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το στρατό, δήλωσε ο Κάιμ.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ηγέτες των φυλών υποστηρίζουν ότι το λιμάνι της πόλης ανήκει σε όλους τους Λίβυους και όχι μόνο στους εξεγερμένους.

"Η κατάσταση στη Μισράτα θα επιλυθεί, θα τη χειριστούν οι φυλές γύρω από την πόλη και ο υπόλοιπος λαός στη Μισράτα και όχι ο λιβυκός στρατός", πρόσθεσε.

Οι φυλές μπορεί να "λύσουν" το πρόβλημα "χρησιμοποιώντας βία ή μέσω διαπραγματεύσεων", συνέχισε.

"Η τακτική του στρατού είναι να εφαρμόσει μια χειρουργικού τύπου λύση αλλά με τα αεροπορικά πλήγματα (των νατοϊκών) αυτό δεν επιτυγχάνεται".
Η Μισράτα, η μόνη μεγάλη πόλη που έχει καταληφθεί από τους εξεγερμένους στη δυτική Λιβύη, αντιμετωπίζει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει χρησιμοποιήσει προηγουμένως την προοπτική φυλετικού εμφύλιου πολέμου ως απειλή στους εξεγερμένους για την επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Υπό κανονικές συνθήκες, η Μισράτα αποτελεί ένα βασικό εμπορικό κέντρο και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι μετά την Τρίπολη.
Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επιδρομές στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Χθες, κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι παρόλο που οι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τις κανταφικές δυνάμεις, η διαμάχη "οδεύει προς αδιέξοδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια :