Απορρίπτεται από την ΕΚΤ η ιδέα της αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη

Κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης εμφανίζεται το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Publico που δημοσιεύθηκε τη Μ.Τρίτη ο Σταρκ απορρίπτει την ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει το πρόβλημα.

"Θα είχε μεγάλο κόστος για τις συγκεκριμένες χώρες. Εάν πραγματικά σκέφτονταν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερο πριμ κινδύνου στο μέλλον" δήλωσε ο Στάρκ.

"Δημιουργεί πολλά προβλήματα, με υψηλό κόστος για τη χώρα και φυσικά και για άλλες χώρες. Με την αναδιάρθρωση θα χτυπήσουν και πάλι σε τοίχο σε ένα-δυο χρόνια", τόνισε σχετικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις βλαπτικές επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα. "Έχει επίσης αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, που διακρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων", πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το πριμ των πορτογαλικών και των ισπανικών ομολόγων καθώς και άλλων ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση αυξήθηκε τη Δευτέρα έναντι των γερμανικών εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :