Ο υδράργυρος που βρίσκεται στο νερό των ωκεανών έχει μετατραπεί σε ισχυρή νευροτοξίνη

Έρευνες του πανεπιστήμιου της Αλμπέρτα έχουν επιβεβαιώσει ότι μια σχετικά ακίνδυνη ανόργανη μορφή του υδραργύρου που βρέθηκε στο νερό των ωκεανών όλου του κόσμου έχει μετατραπεί μέσα στο θαλασσινό νερό στην πλέον τοξική μορφή του -σε ισχυρή νευροτοξίνη.

Μετά από δύο χρόνια δοκιμών σε δείγματα νερού σε όλο τον Αρκτικό Ωκεανό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σχετικά ακίνδυνος ανόργανος υδράργυρος, που κυκλοφόρησε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως είναι η βιομηχανία και η καύση του άνθρακα, υποβάλλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση και γίνεται θανάσιμος µεθυλο-υδράργυρος.

Σε αντίθεση με τον ανόργανο υδράργυρο, ο µεθυλο-υδράργυρος είναι βιοσυσσωρεύσιμος, δηλαδή οι τοξικές επιδράσεις του ενισχύονται καθώς προχωρεί μέσω της τροφικής αλυσίδας από τα μικρά πλάσματα της θάλασσας στους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη έκθεση των ανθρώπων στο µεθυλο-υδράργυρο γίνεται μέσω θαλασσινών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία της μεθυλίωσης συμβαίνει σε ωκεανούς σε όλο τον κόσμο και ότι η μετατροπή αυτή πραγματοποιείται από τις μικροβιακές μορφές ζωής στον ωκεανό.

RELEASE GREECE κ' www.sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :