Η BP σχεδιάζει να αρχίσει και πάλι γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού

Η πετρελαϊκή εταιρία BP διέθεσε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των απαιτήσεων αποζημίωσης έναντι της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού που προκάλεσε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου "Deepwater Horizon" και σχεδόν ένα χρόνο μετά σχεδιάζει να αρχίσει και πάλι τις γεωτρήσεις.

Οι περιβαλλοντολόγοι αντέδρασαν οργισμένα μετά την πρόβλεψη της BP ότι θα επιστρέψει στις γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού εντός μηνών, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει οικονομικές κυρώσεις δισεκατομμυρίων και ενώ ακόμη "μπάλες" πίσσας καταυθάνουν και μολύνουν τις γύρω παραλίες.

Ο οικονομικός διευθυντής του πετρελαϊκού γίγαντα, Byron Grote, είπε: "Αναμένουμε ότι θα είμαστε πίσω και ενεργά στις γεωτρήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους." Μια τέτοια επιστροφή θα είναι μια σημαντική νίκη για την BP - η οποία το περασμένο καλοκαίρι είχε απειληθεί από μια πρόταση νόμου για απαγόρευση της εταιρείας από τον Περσικό Κόλπο έως και επτά έτη.

"Η απερίσκεπτη προσέγγιση της ΒΡ οδήγησε στη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή της αμερικανικής ιστορίας, αλλά μόλις ένα χρόνο αργότερα, η εταιρία έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερους κινδύνους", δήλωσε ο Phil Radford, διευθυντής της Greenpeace ΗΠΑ. "Είναι μια απόδειξη για την πολιτική επιρροή που ασκούν αυτές οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου που αυτή τη στιγμή ο Tony Hayward πλέει με το πολυτελές γιοτ του, αντί να αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις", πρόσθεσε.

Η BP θέλει να επαναλάβει τις γεωτρήσεις στους τομείς "Thunderhorse" και "Atlantis", αλλά η αμερικανική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι τίποτα δεν είχε αποφασιστεί ακόμη. "Δεν έχουν λάβει καμία άδεια ούτε για τα ρηχά αλλά κι ούτε για τα βαθιά νερά", δήλωσε ο Melissa Schwartz, εκπρόσωπος Τύπου του Προεδρείου της κυβέρνησης της Ωκεανικής Διαχείρισης Ενέργειας - ρύθμισης και επιβολής.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιβαλλοντολόγοι που διατηρούν έντονες ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι η ζημία στο κόλπο δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί σωστά και πως μεγάλες ποσότητες πετρελαίου συνεχίζουν να διαρρέουν στη θάλασσα προκαλώντας τεράστιες οικολογικές καταστροφές.

1 σχόλιο :

γεωθερμία είπε...

Ξεκίνησαν να κάνουν συμφωνίες γεωτρήσεων οι γείτονες...!!!
Άντε να δούμε εμείς τι θα κάνουμε.....