Η θέση του Ισραήλ για τις σχέσεις με την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος ανοίγει στα σύνορα Γάζας
Η απόφαση όσον αφορά την νέα χάραξη πολιτικής πορείας της Αιγύπτου, στον απόηχο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, αποσκοπεί για πρώτη φορά από την επανάσταση που ανέτρεψε τον Σάχη το 1979, να αποκατάστασει τις πλήρους δημοκρατικές σχέσεις με το Ιράν.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί μετά από μία δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα κι έδειξε ότι το 53 τοις εκατό των Αιγυπτίων υποστήριξε την ακύρωση της συνθήκης ειρήνης της χώρας με το Ισραήλ, ζήτημα που θεωρείται ζωτικής σημασίας και κεντρικού άξονα της σταθερότητας, στη Μέση Ανατολή.

"Είμαστε προβληματισμένοι πολύ από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου η Χαμάς κατάφερε να οργανώσει μια επικίνδυνη στρατιωτική μηχανή, παρά τις προσπάθειες της Αιγύπτου να την εμποδίσει", υποστήριξε ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ στους δημοσιογράφους. 

Εκτός όμως από το άνοιγμα των συνόρων, το Ισραήλ προβληματίζεται κι από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, από τις φωνές που ζητούν την ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας (μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ).

"Οι εξελίξεις αυτές έχουν ενδεχομένως στρατηγικές επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :