Ιαπωνία: Μετά από ένα μήνα δεν υπάρχει σχέδιο επίλυσης των κρίσεων.

Οι φορείς εκμετάλλευσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ιαπωνία παραδέχονται πως αν και πέρασε ένας μήνας, ακόμα δεν υπάρχει σχέδιο επίλυσης των κρίσεων.

Η παραδοχή αυτή συνέπεσε με την έναρξη ενός επίπονου έργου άντλησης χιλιάδων τόνων εξαιρετικά ραδιενεργού νερού του εργοστασίου Fukushima Daiichi. Πρωτεύων στόχος είναι η απάντληση των υδάτων από τους εργαζόμενους, και η μεταφορά τους σε κοντινά δοχεία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επισκευή ζωτικών λειτουργιών ψύξης του εργοστασίου.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας της θάλασσας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη βορειοανατολική Ιαπωνία, βρέθηκαν να έχουν διπλασιαστεί έως 23 φορές πάνω από το νόμιμο όριο στις τελευταίες δοκιμές στα ανοικτά γύρω από την πόλη Minamisoma.

Νέα στοιχεία επίσης, έδειξαν την πρώτη ανακάλυψη μικρών ποσοτήτων στροντίου -ένα από τα πιο επιβλαβή ραδιενεργά στοιχεία, το οποίο έχει συνδεθεί με τη λευχαιμία- στο έδαφος κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι σε επιβλαβή επίπεδα για τον άνθρωπο.

Χθες, ο πρόεδρος της TEPCO (Tokyo Electric Power Company), Masataka Shimizu, είπε ότι η πυρηνική κατάσταση σταθεροποιείται.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων, παραδέχτηκαν ότι η εταιρεία δεν είχε οριστικοποιήσει ακόμη ένα γενικό σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία έχει πλέον φτάσει στο μέγιστο καταστροφικό επίπεδο 7, μια πυρηνική καταστροφή ανάλογη με το συμβάν του Τσερνομπίλ το 1986.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :