Απαγορεύτηκε η μπούρκα στη Γαλλία

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν τη μαντήλα που καλύπτει ολοκληρωτικά το πρόσωπο (μπούρκα ή νικάμπ) σε δημόσιους χώρους στη Γαλλία. Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει μία τέτοιου είδους γενικευμένη απαγόρευση.
Ο νόμος, εγκρίθηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2010 και αφορά περίπου 2.000 γυναίκες σε μία χώρα όπου τέσσερα έως έξι εκατομμύρια γυναίκες ακολουθούν τη "μουσουλμανική παράδοση".

Από σήμερα, στους δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται να κρύβεται το πρόσωπο με μουσουλμανικό ένδυμα, δηλαδή, στον δρόμο, τους δημόσιους κήπους, τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα. Η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα αφαίρεσης του καλύμματος του προσώπου από τα άτομα που φορούν το ένδυμα αυτό. Το αδίκημα επισύρει ποινή επιβολής προστίμου μέχρι 150 ευρώ και υποχρέωσης παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων διαπαιδαγώγησης του πολίτη.

Συγχρόνως, οι άνθρωποι που επιβάλλουν σε μία γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπό της σε δημόσιους χώρους απειλούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι ενός έτους και καταβολή προστίμου μέχρι 30.000 ευρώ. Οι ποινές αυτές διπλασιάζονται (ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών και πρόστιμο μέχρι 60.000 ευρώ) όταν το εξαναγκαζόμενο πρόσωπο είναι ανήλικο.
Ο νόμος αυτός τίθεται σε ισχύ τη στιγμή που η θέση του ισλάμ και ο κοσμικός χαρακτήρας της γαλλικής κοινωνίας είναι τα κεντρικά θέματα του πολιτικού διαλόγου στη Γαλλία έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 και καθώς καταγράφεται άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν.

Πολλοί μουσουλμάνοι είναι αντίθετοι με τον νόμο, θεωρώντας ότι στιγματίζει ολόκληρη την μουσουλμανική κοινότητα. Ωστόσο το Συμβούλιο μουσουλμανικής πίστης και λατρείας της Γαλλίας, αντιπροσωπευτικό όργανο του ισλάμ στη χώρα, θεωρεί ότι το ολικό κάλυμμα του προσώπου είναι προϊόν "ακραίας ερμηνείας του γράμματος του κορανίου και όχι θρησκευτική υποχρέωση".
Σήμερα, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εφαρμογής του νόμου μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι. Το Σάββατο, η αστυνομία συνέλαβε 61 ανθρώπους που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε απαγορευμένη συγκέντρωση κατά του νόμου, που οργάνωναν ισλαμικές οργανώσεις της Γαλλίας.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου