Προανακριτική για τον Τσοχατζόπουλο - διαρροές στην ψηφοφορία

Με 226 ψήφους υπέρ, εννέα κατά, εννέα «παρών», ένα λευκό και πέντε άκυρα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η υπόθεση των υποβρυχίων προκάλεσε θύελλα στη Βουλή κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε. Η αντιπολίτευση ζήτησε έρευνα σε μεγαλύτερο εύρος - μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε λόγο για «πλακάκια» και αποχώρησε μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του - με τον πρώην υπουργό να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι, αν σκοπός ήταν η εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, τότε η συζήτηση δεν θα περιοριζόταν σε αυτόν.

Μιλώντας ενώπιον περίπου πενήντα (!) βουλευτών, ο πρώην υπουργός προχώρησε σε γενικές και αόριστες καταγγελίες για την εμπλοκή άλλων προσώπων και άφησε αιχμές, μιλώντας για επιλεκτική στοχοποίησή του, για συκοφαντίες και ψεύδη. «Δεν φυγομαχώ και δεν απολογούμαι, είμαι εδώ ως μάρτυρας για να δώσω τη δική μου αλήθεια», υποστήριξε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του κατά τη διάρκεια της θητείας του, αρνούμενος, όπως είπε, το μύθο της απευθείας ανάθεσης.

«Όπως δεν κρύφτηκα εγώ, και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ, διερωτώμενος «αν έγιναν όλα ωραία και καλά», απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως «χτυπήσατε λάθος πόρτα, ψάξτε αλλού για μίζες. Όλα αυτά δε με αγγίζουν».

Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε συστηματική συκοφαντική επίθεση εναντίον του, αλλά και το ότι κάποιοι «οδήγησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε έναν πολιτικό και νομικό αυτοεγκλωβισμό», προσπαθώντας αφ' ενός να βάλουν το κόμμα απέναντί του και αφ' ετέρου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

«Όσοι νόμιζαν ότι θα κατασκευάσουν έναν βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν το λαό έκαναν λάθος. Κανένα παρασκήνιο δεν θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι, κανένα παράκεντρο εξουσίας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως εδώ και ένα έτος βρίσκεται «στο κέντρο μιας επικοινωνιακής καταιγίδας», υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται πραγματική βούληση διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, αφού, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η υπόθεση θα έπρεπε να διερευνηθεί στο σύνολό της. Τόνισε δε ότι «αλήθεια με δόσεις δεν υπάρχει». Προανήγγειλε επιπλέον και δεύτερη αγωγή κατά του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για νεότερο δημοσίευμα εις βάρος του.

Ο πρώην υπουργός ζήτησε οι διαδικασίες που τον αφορούν να ολοκληρωθούν τάχιστα και εν κατακλείδι σημείωσε πως επελέγη μια λανθασμένη διαδικασία, η οποία κινδυνεύει, μάλιστα, να αποδειχθεί αστήρικτη και να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους, με τους εισηγητές της αντιπολίτευσης να θεωρούν περιορισμένο το εύρος των προτεινόμενων διερευνητικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να αφορά τις ευθύνες περισσοτέρων προσώπων, ενώ αποχώρησε από τη συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συανγερμού.

Ξεκινώντας την εισήγησή του εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην συγκυρία, θεωρώντας «επιτακτικό» το αίτημα της Δικαιοσύνης, υψηλότερο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των πολιτών, ακόμα ενδεχομένως και από οικονομικά αιτήματα.

Πλέον επιθετικά ξεκίνησε την εισήγησή του ο Πάνος Καμμένος, εκπρόσωπος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, παρατηρώντας πως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, «μονάχα μια φορά»: «Τι μήνυμα πάμε να δώσουμε σήμερα; Υπάρχουν αποδείξεις για έναν πολιτικό που έχασε για τρεις ψήφους την προεδρία του κόμματός του και την πρωθυπουργία ή συζητάμε για τα μάτια του κόσμου;» αναρωτήθηκε.

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συζητούμενη πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. 
www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :