Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα προκαλεί διαφυγή ταλέντων

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει τη συχνή διαφυγή των ταλέντων της στο εξωτερικό.

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ένεση έκτακτης ανάγκης δισεκατομμυρίων ευρώ. Με ένα ρεκόρ υψηλού ποσοστού ανεργίας, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη διαφυγή ταλέντων καθώς πηγαίνουν αλλού για δουλειά.

Καθώς οι φοιτητές μεταπτυχιακών τελειώνουν τις σπουδές τους, το ευτυχές συναίσθημα της αποφήτησης διαδέχεται η απογοήτευσή τους για την πιθανότητα ότι πολλοί από αυτούς δεν θα είναι σε θέση να βρουν μια εργασία στη χώρα καταγωγής τους.

Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ελληνική οικονομία.

"Υπάρχουν πολύ λίγες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και σίγουρα οι άνθρωποι που τιμωρούνται πιο αυστηρά είναι οι νεότεροι", λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

"Εάν οι άνθρωποι αυτοί διαμείνουν στο εξωτερικό μόνον κατά την περίοδο της κρίσης το αποτέλεσμα δεν θα είναι και τόσο κακό, αλλά αντιθέτως θα είναι μια πολύ καλή περίπτωση. Ωστόσο, εάν αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν να μείνουν μόνιμα στο εξωτερικό, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες", προσθέτει καθηγητής.

Υπήρχε μια εποχή, που οι στοχαστές και οι φιλόσοφοι από όλο τον κόσμο συνέρρεαν στην Ελλάδα. Όμως αυτό πλέον, είναι αρχαία ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :