Όχι στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον πρόεδρο της ΕΕ.

Τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα "Ντε Σταντάρ".

Ο κ. Ρόμπεϊ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η αναδιάρθρωση δεν είναι αναπόφευκτη και πως τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας ενέργειας δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα μειονεκτήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ.: Είναι η ελληνική αναδιάρθρωση αναπόφευκτη;

Απ.: Όχι. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν δίνει σε αυτή τη χώρα καθόλου χρόνο. Πέρσι το Μάιο, μόλις η Ελλάδα είχε καταρτίσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, οι πάντες ήδη μιλούσαν για τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Στο Βέλγιο είχε δοθεί, τη δεκαετία του '90, ένα διάστημα επτά χρόνων για να μειώσει ένα έλλειμμα της τάξεως του 7,5%. Η Σουηδία είχε λάβει το χρονικό περιθώριο οκτώ χρόνων, στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές του '90. Πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ανεκτό, αν της δοθεί αρκετός χρόνος για το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα έπρεπε να το λάβουν αυτό υπόψη, καθώς δεν ισχύει ότι οι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση, αλλά, κυρίως, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δις ευρώ. Για μια τόσο μικρή χώρα, αυτό είναι γιγαντιαίο.

Ερ.: Δε θα ήταν όμως καλύτερα οι δανειστές να ξέγραφαν ένα μέρος των απαιτήσεών τους, ώστε να δώσουν στην Ελλάδα μια προοπτική και να κόψουν τον δρόμο στο λαϊκισμό;

Απ.: Τα πλεονεκτήματα μιας αναδιάρθρωσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα μειονεκτήματα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν υπερβολικά πολύ και με επιπολαιότητα για το θέμα αυτό. Θα επρόκειτο για πραγματική περιπέτεια.

Ερ.: Διαφωνείτε με την άποψη ότι λόγω της ταχύτητας των επιβεβλημένων περικοπών, η οικονομία της χώρας ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της;

Απ.: Το ιδανικότερο θα ήταν να μπορούσε να επιμηκυνθεί χρονικά η εξυγίανση. Αλλά αυτό δε γίνεται για την Ελλάδα. Το ελληνικό πρόβλημα ήρθε στο φως μετά τη στατιστική απάτη, λόγω της οποίας ξέσπασε μια πραγματική κρίση εμπιστοσύνης. Δεν υπήρχε, λοιπόν, πραγματικά, καμία άλλη επιλογή. Μια αξιόπιστη εξυγίανση μπορεί να αποκαταστήσει πράγματι το ίδιο γρήγορα την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, αν και είναι αλήθεια ότι η χώρα θα πρέπει πρώτα να διέλθει μια δύσκολη περίοδο. Αυτό το έχουμε ζήσει και εμείς στο Βέλγιο.

Ερ.: Έχει φτάσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στα όρια της;

Απ.: Δεν πρόκειται για ένα θέμα αλληλεγγύης. Πρόκειται για δάνεια, όχι δώρα. Ακόμη περισσότερο: ο βέλγος φορολογούμενος θα έχει όφελος από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα εκτός του μηχανισμού στήριξης. Το επιτόκιο για αυτά τα χρήματα είναι υψηλότερο από εκείνο των δανείων που πρέπει να λάβουν τα κράτη-μέλη για να χρηματοδοτήσουν το μηχανισμό στήριξης.

Κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε και το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές από ό,τι η κατάρρευση της Lehman Brothers

Αφού επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ σημείωσε: "Μια αναδιάρθρωση θα είχε νομικές και συστημικές συνέπειες, που είναι δύσκολο να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers".

Αναφερόμενος στην επιτοκιακή πολιτική της κεντρικής τράπεζας, τόνισε ότι η κίνηση της ΕΚΤ νωρίτερα τον Απρίλιο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% δεν σηματοδοτεί την αρχή κύκλου αυξήσεων.

Μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε" για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δήλωσε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λικάνεν.

"Μια υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δημοσιονομικό (πρωτογενές) πλεόνασμα. Μία αναδιάρθρωση δεν θα αλλάξει τίποτε", τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη επαναβεβαίωση των δυνάμεων της ανάπτυξης. Και εδώ μια αναδιάρθρωση δεν εξυπηρετεί κάτι", πρόσθεσε.

Bloomberg: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση έως τα τέλη Μαΐου

Στον αντίποδα, ο αρθογράφος του πρακτορείου Bloomberg Μάθιου Λυν τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της έως το τέλος του Μαΐου, εκτιμώντας ότι το "κούρεμα" για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων "έχει ήδη καθυστερήσει".

Όπως τονίζει ο Λυν στο άρθρο του, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει μία μείωση της αξίας του χρέους της κατά 50% και να επιβάλει την αναστολή πληρωμής τόκων για μία τριετία στο χρέος που θα απομείνει μετά την αναδιάρθρωση.

Επίσης, θα μπορούσαν να προσφερθούν στους κατόχους των ομολόγων περαιτέρω πληρωμές σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να παίρνουν περισσότερα από τα χρήματά τους καθώς η ελληνική οικονομία θα ανακάμπτει.

Ο Λυν προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, επειδή η κατάσταση του ελληνικού χρέους επιδεινώνεται, και εκτιμά ότι θα είναι καλύτερο να επιβληθεί τώρα μία ζημιά 40% έως 50% στους κατόχους των ομολόγων από μία ζημιά 70% έως 80% το 2013.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg παραπέμπει στην πρόσφατη παρουσίαση μίας μελέτης 202 περιπτώσεων αναδιάρθρωσης χρέους σε 68 χώρες από το 1970, η οποία διαπίστωσε ότι "οι αναδιαρθρώσεις που συνεπάγονται μεγαλύτερο "κούρεμα" (μικρότερη επανάκτηση κεφαλαίου) συνδέονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) στη συνέχεια και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού από τις αγορές κεφαλαίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια :