Το Facebook κατηγορείται για αφαίρεση δεκάδων σελίδων ακτιβιστών

Το Facebook έχει αφαιρέσει δεκάδες προφίλ από τον ιστότοπό του, προκαλώντας την κατακραυγή των ακτιβιστών που προσπαθούν να οργανώσουν τις διαμαρτυρίες για την καταπολέμηση της λιτότητας και των περικοπών, αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αγγλία.

Οι σελίδες που απενεργοποιούνται δημιουργήθηκαν από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των καταλήψεων των πανεπιστημίων, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οι διαχειριστές των προφίλ λένε ότι τα εκατοντάδες "links" μεταξύ των ακτιβιστών έχουν "σπάσει" στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την πορεία όψει της αργίας της Πρωτομαγιάς. Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ σε συνδέσμους URL φαίνεται πλέον το μήνυμα "η σελίδα που ζητήσατε δεν βρέθηκε".

Ο Guy Aitchison, 26, διαχειριστής μιας από τις σελίδες που δε λειτουργούν πλέον, δήλωσε: "Ξύπνησα σήμερα το πρωί και διαπίστωσα ότι πολλές από τις ομάδες που είχαμε χρησιμοποιήσει για τις δραστηριότητες κατά των περικοπών, είχαν εξαφανιστεί. Η χρονική στιγμή φαίνεται ύποπτη, ακολουθώντας μια γενική πολιτική καταστολή, λόγω του γάμου. Φαίνεται ότι δεκάδες άλλες ομάδες έχουν επίσης πληγεί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους τοπικούς ομίλους του Ηνωμένου Βασιλείου που τίθενται επίσης κατά των περικοπών.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες ομάδες έχουν επηρεαστεί συνολικά. Μια εκπρόσωπος του Facebook εξήγησε ότι τα προφίλ έχουν ανασταλεί επειδή δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά και αρνήθηκε ότι η άρση των σελίδων είχε πολιτικά κίνητρα ή πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά την επιβολή του νόμου πριν από το βασιλικό γάμο.

Το Facebook υποστηρίζει ότι οι λογαριασμοί που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν μεμονωμένα άτομα, αλλά που στην πραγματικότητα εκπροσωπούν ομάδες ή οργανώσεις, αντιβαίνουν στο περιεχόμενο που αφορά τη "δήλωση για τα δικαιώματα και τις ευθύνες" της εταιρείας.

Η εταιρεία είπε πως ένας αριθμός λογαριασμών ανεστάλη ταυτόχρονα.

Το Facebook χρησιμοποιεί μια τεχνολογία για την παρακολούθηση των σχέσεων μεταξύ των ομάδων και όταν ένα "ψεύτικο" προφίλ έχει βρεθεί σε σελίδες που έχουν δεσμούς με αυτό, επίσης ελέγχεται. Ισχυρίζεται ότι η απομάκρυνση όλων των "ψεύτικων" προφίλ γίνεται για να διατηρηθεί η τάξη και η ασφάλεια στο site. Είναι όντως πολύ συχνό φαινόμενο αυτό των ψεύτικων προφίλ δηλαδή των προφίλ με πλαστά στοιχεία, από ψεύτικες διασημότητες μέχρι σελίδες που εκπροσωπούν τα κατοικίδια ζώα.

Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε πόσοι λογαριασμοί ακτιβιστών έχουν απενεργοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής.

Μια εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως οι ακτιβιστές θα πρέπει να έρθουν σε επαφή μέσω e-mail για να ενεργοποιήσουν ξανά τους λογαριασμούς τους σωστά. Αυτό όμως είναι κάτι που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :