“Stop” στο SETI από τις Η.Π.Α

Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα. Μια είδηση που έχει προκαλέσει σοκ στην επιστημονική κοινότητα, επαληθεύτηκε.

Το πρόγραμμα SETI, το οποίο αναζητά ζωή εκτός της γης, διέκοψε την λειτουργία του, λόγω της στενότητας του προϋπολογισμού των Η.Π.Α.

Συγκεκριμένα, μια διάταξη 42 ραδιοτηλεσκοπίων τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, «χτένιζε» το διάστημα προκειμένου να εντοπίσει ήχους που θα επιβεβαίωναν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Αυτή τη βδομάδα ωστόσο, ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας τους. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε πλέον θα γίνεται μόνο συντήρηση στα μηχανήματα, από πολύ λιγότερο προσωπικό.

Η κατασκευή του τηλεσκοπίου, είχε στοιχίσει μόλις …50 εκατ. δολάρια, τα οποία προήλθαν κυρίως από δωρεές. Τα λειτουργικά τους έξοδα καλύπτονταν από την πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, πιο πολύ από κάθε άλλη πολιτεία των Η.Π.Α. Το Ινστιτούτο πλέον αναζητά νέους χορηγούς, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το SETI.
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :