Πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρακές

Το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και των τραυματισμό 20 προκάλεσε έκρηξη σε καφετέρια στο Μαρακές. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται υπάλληλοι και πελάτες του καταστήματος -αρκετοί εκ των οποίων ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων Γάλλων.

Βάσει των πρώτων στοιχείων, οι Αρχές έκαναν λόγο για εγκληματική πράξη και όχι για ατύχημα. Αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι περισσότεροι νεκροί ήταν τουρίστες.

H έκρηξη σημειώθηκε στην εμβληματική πλατεία Τζέμα ελ-Φνα, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Unesco για τα αριστουργήματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη, θα είναι η πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων οκτώ χρόνων στο Μαρόκο μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα, με 45 θύματα, το 2003.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ' διέταξε την διενέργεια μιας γρήγορης και διαφανούς έρευνας σχετικά με την επίθεση. Ο βασιλιάς "διέταξε τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τα συμπεράσματα των ερευνών, με ταχύτητα και διαφάνεια" ανέφερε η ανακοίνωση του παλατιού.

Τους ζήτησε να "αποκαλύψουν την αλήθεια, με τη μεγαλύτερη πειθαρχία όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας των ατόμων και των αγαθών".

O πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση στο Μαρακές, χαρακτηρίζοντάς την ως "μία πράξη αποτρόπαιη, βίαιη και δειλή".

Ο Νικολά Σαρκοζί στην ανακοίνωσή του, χωρίς να αναφέρεται στον αριθμό των Γάλλων που είναι νεκροί ή τραυματίες, σημειώνει πως "πληροφορήθηκε με κατάπληξη την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Μαρακές".

Την επίθεση καταδίκασε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, χαρακτηρίζοντάς την ως "μία βαρβαρική τρομοκρατική επίθεση".

Συγκλονισμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε από την επίθεση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ανάμεσα στους νεκρούς και στους τραυματίες δεν υπάρχει κάποιος Γερμανός.
www.ethnos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια :