Ληγμένα εμβόλια στο ΙΚΑ

Ελεγκτές του ΙΚΑ εντόπισαν τυχαία, απάτη με ληγμένα εμβόλια. Ο υποδιοικητής του Ιδρύματος κ. Ι. Σαριβουγιούκας έδωσε εντολή απογραφής των εμβολίων που διαθέτει το ΙΚΑ και ελέγχου σ΄ αυτά που έχουν διατεθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο κοινό. Παράλληλα έστειλε την υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές.

Το κύκλωμα που ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ, διοχέτευε μια ευρεία γκάμα από αντιγριπικά έως και πολυδύναμα εμβόλια, σε κέντρα υγείας της περιφέρειας αλλά και σε κλινικές του ΙΚΑ, τα οποία με ένα περίεργο τρόπο δεν χρησιμοποιούνταν και επιστρέφονταν σε εταιρείες διανομής ως ληγμένα.

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ που εκτίμησε ότι το ΙΚΑ πρέπει να έχασε περίπου 2 δισ. ευρώ είπε: "Η απάτη, ανακαλύφθηκε τυχαίως από μία φαρμακευτική εταιρεία η οποία παραπονέθηκε γιατί σταμάτησε το ΙΚΑ να εφοδιάζεται εμβόλια απ΄ αυτήν και για πολλές επιστροφές εμβολίων που είχε. Μας έκανε εντύπωση ότι σε πολλά Κέντρα Υγείας που διοχετεύονταν τα εμβόλια αυτά, είτε δεν είχαν ηλεκτρισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποθηκευτούν σε ψυγεία, είτε δεν τα χρησιμοποιούσαν οι αρμόδιοι έως ότου λήξουν".

Τα ληγμένα επιστρέφονταν στην εταιρία που τα προμήθευσε, όμως χωρίς κανείς να ελέγχει την ποσότητα αυτών που επέστρεφαν, με αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί από τους ελεγκτές, ένα είδος συναλλαγής μεταξύ κάποιων υπαλλήλων και ίσως και μερικών εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :