Ιαπωνία: Εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας

Η Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που είναι ο φορέας εκμετάλλευσης και υπεύθυνη για τη μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε πως τα επίπεδα ακτινοβολίας έφτασαν στα 280 μιλισίβερτ στο εσωτερικό της νότιας εισόδου του κτιρίου και στα 600-700 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του αντιδραστήρα 1.

Το νόμιμο όριο της έκθεσης στην ακτινοβολία των εργαζομένων στην Φουκουσίμα είναι 250 μιλισίβερτ ανά έτος.  Στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι πρόκειται να εγκαταστήσουν ένα νέο σύστημα ψύξης και να ρυθμίσουν τους μετρητές, τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν από 10-70 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο και από 40 έως 100 μιλισίβερτ στον δεύτερο όροφο, πρόσθεσε το Jiji.

Επτά εργαζόμενοι της TEPCO και δύο αξιωματούχοι της κυβερνητικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας εισήλθαν στο κτίριο νωρίτερα τη Δευτέρα για να μετρήσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας. Η TEPCO πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους χώρους εργασίας από τη ραδιενέργεια καθώς προγραμματίζει να γεμίσει το κέλυφος προστασίας που περιβάλει το κεντρικό σώμα του αντιδραστήρα με νερό για την ψύξη των ράβδων καυσίμου.

Κατά το άνοιγμα της εισόδου που συνδέει το κτίριο του αντιδραστήρα με το κτίριο του στροβίλου αναμενόταν ο εντοπισμός διαρροής ιχνών ραδιενεργού υλικού, αλλά η υπηρεσία δήλωσε ότι "είχε περιορισμένο αντίκτυπο" στο περιβάλλον, ανέφερε το Jiji.

Η TEPCO δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι υψηλά επίπεδα ραδιενεργού στροντίου εντοπίστηκαν στο έδαφος μέσα στο συγκρότημα. Έως και 570 μπεκερέλ στροντίου 90 ανά χιλιόγραμμο ξηρού εδάφους ανιχνεύθηκαν σε δείγματα από τρεις περιοχές της μονάδας. Περισυνελέγησαν  σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τους αντιδραστήρες 1 και 2, σε βάθος εδάφους μέχρι και πέντε εκατοστά στις 18 Απριλίου.

Το ποσό είναι περίπου 130 φορές υψηλότερο από το προ της κρίσης επίπεδο. Ο φορέας εκμετάλλευσης εντόπισε επίσης 4,400 μπεκερέλ ραδιενεργού στροντίου 89 ανά χιλιόγραμμο ξηρού εδάφους από την ίδια περιοχή, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Όταν οι άνθρωποι εισπνεύσουν στρόντιο, αυτό τείνει να συσσωρεύεται στα οστά και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ένας διευθυντής του Ιαπωνικού Κέντρου Χημικής Ανάλυσης, ο Γιοσιχίρο Ικεούτσι, δήλωσε σύμφωνα με το NHK ότι οι άνθρωποι μπορεί να εμπνεύσουν στρόντιο, όταν ο άνεμος σηκώνει από το έδαφος τη ραδιενεργή ουσία, αλλά σημείωσε ότι οι ποσότητες θα είναι πολύ περιορισμένες και τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα προκαλούσαν βλάβη στην υγεία των εργαζομένων που θα φορούσαν μάσκες. Η παρακολούθηση πάντως των επιπέδων του στροντίου στον αέρα θα είναι αναγκαία, τόνισε.

Επίσης τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Chubu Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται την πυρηνική μονάδα της Χαμαόκα στην κεντρική Ιαπωνία, αποφάσισε να αναστείλει της λειτουργία της όπως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Ακιχίσα Μιζούνο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή για την παύση της λειτουργίας της μονάδας που βρίσκεται κοντά σε ένα ρήγμα λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας των πολιτών για ένα άλλο πιθανό πυρηνικό δυστύχημα μετά την κρίση στη μονάδα Φουκουσίμα της TEPCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια :