Διπλωματικό επεισόδιο Ιράν-Γερμανίας με πρωταγωνίστρια τη Μέρκελ

Επί δύο ώρες έκανε κύκλους πάνω από την Τουρκία το αεροσκάφος που μετέφερε την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στην Ινδία, καθώς οι ιρανικές αρχές δεν επέτρεπαν την πτήση στον εναέριο χώρο τους. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκρινε «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός αυτό καθώς το αεροσκάφος κατευθυνόταν στην Ινδία. «Είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό κλήθηκε ο Ιρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο. Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση των διεθνών συμβάσεων», πρόσθεσε.

Οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν αρχικά στο αεροσκάφος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία ταξιδεύει για την Ινδία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, να πετάξει πάνω από το Ιράν σήμερα, ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός της, ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο Twitter.

Καμιά διευκρίνιση δε δόθηκε για τους λόγους για τους οποίους δεν επετράπη στο αεροσκάφος να πετάξει πάνω από το Ιράν. Αξιωματούχοι της γερμανικής αντιπροσωπείας απέδωσαν το γεγονός σε «πρόβλημα συντονισμού». «Ασυνήθιστη έναρξη του ταξιδιού στην Ινδία», έγραψε ο Ζάιμπερτ που συνοδεύει την καγκελάριο στο ταξίδι. «Το Ιράν δεν επιτρέπει προσωρινά στο αεροσκάφος της καγκελαρίου να πραγματοποιήσει πτήση πάνω από το έδαφός του. Προσγείωση με καθυστέρηση στο Νέο Δελχί», πρόσθεσε.

Στο αεροσκάφος επιβαίνουν επίσης πολλοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD που συνοδεύει την Μέρκελ και ο οποίος επιβαίνει σε ένα άλλο αεροσκάφος όπως και τέσσερις υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης, οι ιρανικές αρχές ήραν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει λίγο πριν το αεροπλάνο εισέλθει στο Ιράν. Η πτήση πραγματοποιήθηκε τελικά πάνω από το Ιράν με προορισμό την ινδική πρωτεύουσα.

Η Μέρκελ θα μετάσχει έως την Πέμπτη στις γερμανο-ινδικές διαβουλεύσεις. Το Ιράν υπόκειται από το 2007 σε ένα καθεστώς πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος. Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε μετέβη στο Ιράν για να παραλάβει δύο Γερμανούς δημοσιογράφους τους οποίους είχαν απελευθερώσει οι ιρανικές αρχές ύστερα από τουλάχιστον τέσσερις μήνες κράτησής τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :