Ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη... από τη Σαχάρα

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορεί μια ημέρα να παίρνουν μέρος από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν από την έρημο Σαχάρα βάσει φιλόδοξου σχεδίου που αποκαλύφθηκε σήμερα στο Μόναχο, στη νότια Γερμανία. 
Κοινοπραξία 12 εταιρειών, στην πλειοψηφία τους γερμανικών, υπέγραψε σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την υλοποίηση σχεδίου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό προβλέπει την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι θα τροφοδοτούν την Ευρώπη με "καθαρή" ενέργεια.

Το σχέδιο αυτό με την ονομασία Desertec μπορεί μακροπρόθεσμα να καλύπτει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και μεγάλο μέρος των αναγκών των χωρών παραγωγής, σύμφωνα με τους προωθητές του.

"Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά προς την υλοποίησή του", δήλωσε ο Νικολάους φον Μπόμχαρντ, διευθυντής του Munich Re, από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστικούς ομίλους στον κόσμο, στην έδρα του οποίου υπεγράφη το πρωτόκολλο συμφωνίας.

Ο Τόρστεν Γεβόρεκ, στέλεχος του Munich Re, δεσμεύτηκε για μια "ειλικρινή, δίκαιη και ισότιμη" συνεργασία με τις χώρες παραγωγής.Το πρωτόκολλο συμφωνίας προβλέπει τη δημιουργία ενός γραφείου μελετών το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο αυτό μετέχουν μεταξύ άλλων η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, οι ενεργειακοί όμιλοι EON και RWE, η Siemens, ή ακόμη η ισπανική Abengoa Solar και η αλγερινή Cevital.

Δεν υπάρχουν σχόλια :