ΕΚΤ: Βλέπει θετικά την "Πρωτοβουλία της Βιέννης"

"...αντιμετωπίζουν θετικά ένα πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους τους, κατά τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης..."

Την ώρα που οι ηγέτες της G8 ζητούν από την Ελλάδα μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της φορολογικής μεταρρύθμισης και να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για το εξωτερικό χρέος της, νερό στο κρασί τους φαίνεται ότι αρχίζουν να βάζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους.

Πρώτος ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες εξέπληξε θετικά καθώς φάνηκε να απομακρύνεται από την αρχική του άποψη ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μία ήπια αναδιάρθρωση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απρόβλεπτοι και σίγουρα σοβαροί.

Σήμερα η έκπληξη ήρθε από την ΕΚΤ, τα στελέχη της οποίας φαίνεται ότι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο άλλες λύσεις αφού την περασμένη εβδομάδα εξέφρασαν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στο σενάριο της αναδιάρθρωσης.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μανουέλ Γκονζάλες - Παράμο και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας κ. Έβαλντ Νοβότνι αντιμετωπίζουν θετικά ένα πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους τους, κατά τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, η οποία αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Γενικά, μία Πρωτοβουλία της Βιέννης είναι ενδιαφέρουσα, καθώς είναι εθελοντική και σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό που κάνουν οι ελληνικές αρχές», δήλωσε από τη Βαρκελώνη ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης. «Είναι μία θετική πρωτοβουλία, επειδή υπονοεί το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα, για την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι μόνο μέρος της λύσης», καθώς η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το δάνειο των 110 δις. ευρώ.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε από την πλευρά του ότι η Πρωτοβουλία της Βιέννης είναι ένα «ενδιαφέρον μοντέλο», αν και δεν μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα και αυτούσια για την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι οι επισημάνσεις αυτές των στελεχών της ΕΚΤ, οι οποίες αποτελούν μία ακόμα ένδειξη ότι είναι αποφασισμένοι να λύσουν το πρόβλημα με την πιο ανώδυνη και επιτυχημένα δοκιμασμένα λύση δημιουργεί μία αίσθηση ανακούφισης. Πολύ περισσότερο όταν βλέπει το φως δημοσιότητας λίγες μόνο ώρες μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές καθώς έθεσε υπό αμφισβήτηση την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας.

Να θυμίσουμε δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρωτοβουλία της Βιέννης προτείνεται ως λύση. Απλά το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει κερδίσει έδαφος. Σε χθεσινό δημοσίευμα του, το Bloomberg, επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν πρότεινε την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ως μία εκ των επιλογών για την αντιμετώπιση και της ελληνικής κρίσης.

Ωστόσο μία διαφορετική άποψη εκφράζει σήμερα σε ανάλυση του το Economist. Δεν θα περιόριζε το ελληνικό χρέος και θα ήταν δύσκολο να συντονιστεί η εφαρμογή μίας εκδοχής της Πρωτοβουλίας της Βιέννης για την Ελλάδα αναφέρει ο Economist, ωστόσο, επισημαίνει πως η πρόταση κερδίζει έδαφος, καθώς θεωρείται πως θα μπορούσε να «πείσει» την ΕΚΤ, και επειδή δεν είναι ελκυστικές οι εναλλακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο μίας τέτοιας πρότασης, οι πιστωτές θα συμφωνούσαν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που «ωριμάζουν» με νέους τίτλους.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι κανένας πολιτικός στην Ευρώπη δεν μοιάζει διατεθειμένος να εξετάσει το κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων από φόβο ότι θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη σε άλλες εθνικές οικονομίες και κανένας πολιτικός δε θέλει να φανεί ότι δίνει χρήματα φορολογούμενων άλλων χωρών στην Ελλάδα. Όσο για την αναδιάταξη ή reprofiling του ελληνικού χρέους, υπάρχει η προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :