Γιατί κατακρημνίζονται οι τραπεζικές μετοχές; Τι προεξοφλούν;

Είναι προφανές ότι στα επίπεδα αποτίμησης των 14,5 δις ευρώ ο τραπεζικός κλάδος προεξοφλεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν κεφάλαια από αναδιάρθρωση χρέους. 
 
Εμφανίζοντας P/BV στο 0,40 αποτιμώντας δηλαδή το 1 ευρώ 0,40 ευρώ οι τράπεζες σπεύδουν να προεξοφλήσουν το χειρότερο σενάριο για το ελληνικό χρέος και την έκθεση τους περίπου 53 δις ευρώ στα ελληνικά ομόλογα.
 
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι η δύναμη της προεξόφλησης του χειρότερου σεναρίου και η δυναμική της αρνητικής ψυχολογίας αν δεν μεταστραφούν άμεσα ο κίνδυνος χρηματιστηριακής κατάρρευσης είναι υπαρκτός και ορατός.
 
Ο τραπεζικός κλάδος έφθασε να αποτιμάται στα 14,5 δις ευρώ όταν η συνολική περιουσία των τραπεζών ανέρχεται στα 450 δις ευρώ που αποτελεί και το συνολικό ενεργητικό.
Σε κάθε περίπτωση η απαξίωση αυτή έχει λογική εξήγηση.
 
Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ξεκάθαρα υποτιμημένο τον τραπεζικό κλάδο ωστόσο επιχειρώντας να εξηγήσουν την πλήρη απαξίωση των τραπεζικών μετοχών δίνουν ορισμένα επιχειρήματα άξια αναφοράς.
 
1)Ο τραπεζικός κλάδος έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο καθώς είναι δέσμιος των ομολόγων σκουπιδιών της χώρας.
Τα ελληνικά ομόλογα πλέον δεν φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση και χαρακτηρίζονται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Οι τράπεζες πληρώνουν την στροφή τους στα ελληνικά ομόλογα.
Το 2009 και αρχές του 2010 οι ελληνικές τράπεζες αντλώντας φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ αγόραζαν ελληνικά ομόλογα με στόχο να εκμεταλλευτούν τις καλές αποδόσεις και να κερδίσουν από την διαφορά του κόστους χρήματος 1% τότε και των επιτοκίων των ομολόγων.
Έβγαλαν αξιόλογα κέρδη αλλά εγκλωβίστηκαν παγιδεύτηκαν στην προσπάθεια τους να συντηρήσουν υψηλή κερδοφορία.
 
2)Οι ελληνικές τράπεζες ταυτόχρονα πληρώνουν την στήριξη τους στο ελληνικό δημόσιο. Γεγονός είναι ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε ουκ ολίγες φορές την στήριξη των ελληνικών τραπεζών οι οποίες την παρείχαν γνωρίζοντας και το ρίσκο που λαμβάνουν.
Ποιοι καλύπτουν δηλαδή τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων;
 
3)Η συζήτηση που έχει λάβει την μορφή χιονοστιβάδας ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της έχει προκαλέσει τεράστια ζημία στις ελληνικές τράπεζες.
Ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης – εξετάζει η επιμήκυνση αλλά όλοι μιλούν για haircut – έχει καταστρέψει τον τραπεζικό κλάδο και απαξιώσει την αξία και τον πλούτο που διαθέτουν οι τράπεζες.
Ερωτώμενα τα τραπεζικά στελέχη μέχρι που μπορεί να φθάσει η απαξίωση τόνιζαν ξεκάθαρα ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε ομηρία.
Οι τράπεζες ακολουθούν την πορεία της χώρας και αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες αντικατοπτρίζει την κατάσταση της χώρας.
Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να αντιδράσουν αλλά πως μπορεί να αντιδράσεις όταν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι απλά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει;
 
4)Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι μια εναλλακτική λύση θα ήταν η ΕΚΤ να αγοράσει μέρος των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών αλλά η ΕΚΤ σταμάτησε τις παρεμβάσεις.
Λήγουν ομόλογα και δεν θα ανανεωθούν περίπου 17 δις ευρώ το διάστημα 2011 με 2012.
Όμως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θέλουν χρόνο για να αποδώσουν.
Να υπάρξουν επαναγορές μετοχών είναι αδύνατο καθώς ο νόμος είναι σαφής απαγορεύονται στις τράπεζες που έλαβαν οικονομική βοήθεια να επαναγοράζουν μετοχές τους.
 
5)Το συμπέρασμα
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ομηρία από τα ομόλογα σκουπίδια της Ελλάδος.
Αυτό δεν θα αλλάξει αν το ελληνικό κράτος δεν αντιμετωπίσει δομικά και καίρια το πρόβλημα της κρίσης χρέους και δεν ικανοποιήσει με την λύση αυτή τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :