Τι θα γίνει με την πέμπτη δόση μετά την αποτυχία συναίνεσης

"Απογοητευμένος", δήλωσε ο Όλι Ρεν
Αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετά την αδυναμία επίτευξης συναίνεσης με τον κ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς κείμενο εθνικής συμφωνίας πέντε σημείων (αποκρατικοποιήσεις, περικοπές δαπανών δημοσίων, αναπτυξιακά μέτρα κά) στο οποίο η κυβέρνηση διαπίστωνε κατ αρχήν σύγκλιση με το οικονομικό πρόγραμμα της Ν. Δ.

Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός σε χρησιμοποίηση στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων ευρείας αποδοχής, που θα χειρισθούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κίνηση που αποδέχτηκε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας "Δεν πάσχουμε από ιδεοληψίες. Φέρτε το στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να το συζητήσουμε".

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αρνήθηκε όμως να παράσχει συναίνεση στο κείμενο εθνικής συμφωνίας που πρότεινε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σημασία έχει να εφαρμοσθεί συνολικά μια άλλη συνταγή και πρότεινε ως βάση επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου το Ζάππειο ΙΙ.

Τους χώρισε το ...φορολογικό

Πρόταση που απέρριψε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η τρόικα δεν θα αποδεχτεί ως βάση συζήτησης το φορολογικό πλαίσιο το οποίο εισηγείται η ΝΔ με το Ζάππειο ΙΙ. "Ας το συμφωνήσουμε εμείς και πάμε μαζί να το επαναδιαπραγματευτούμε στην τρόικα" επέμεινε ο κ. Σαμαράς, με αποτέλεσμα η συζήτηση να φτάσει σε αδιέξοδο.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Ζαππείου ΙΙ, όχι όμως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που αποτελεί, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΝΔ, και τη σημαντικότερη παρέμβαση.

"Χωρίς τη μείωση των φόρων όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Προτείναμε συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και σε μέτρα τόνωσης της οικονομίας", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο αρχηγός της ΝΔ αποδέχτηκε την ανάγκη μείωσης της σπατάλης και της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι μείζον παραμένει το φορολογικό πλαίσιο και η ευθύνη για τη μη επίτευξη της συναίνεσης βαρύνει την κυβέρνηση.

Μετά την διαπίστωση του αδιεξόδου ο πρωθυπουργός δήλωσε, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Είχε δε διευκρινίσει από την έναρξη της συνάντησης ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά το 2013 και επομένως, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα "συναίνεση ή πρόωρες εκλογές".

Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς την συναίνεση που ο ίδιος φάνηκε να θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκαλώντας νέα συνάντηση κορυφής με αυτό το θέμα για σήμερα Παρασκευή μόλις τρεις μέρες μετά την πρώτη αντίστοιχη απόπειρα, την περασμένη Τρίτη.

Και τώρα, τι γίνεται;
Το ερώτημα όμως είναι τι θα πράξουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εν πολλοίς έδειξαν ότι εξαρτούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του Δανείου, από την επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας στην Ελλάδα.

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα φανεί εάν οι σκληρές προειδοποιήσεις που έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν ειδική αναφορά στη Νέα Δημοκρατία ήταν πολιτικές μπλόφες προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση στην Ελλάδα, ή αν το θρίλερ θα συνεχιστεί με άλλους όρους έως την ημερομηνία καταβολής της ερχόμενης δόσης.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα στοίχημα «υψηλού ρίσκου» ιδίως για την Ελλάδα, για το οποίο θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία από τις αντιδράσεις των ξένων ηγετών στο ναυάγιο της προσπάθειας για εξεύρεση συναίνεσης.

Τα δεδομένα πάντως είναι συγκεκριμένα. Το ΔΝΤ , βάσει του καταστατικού του, δεν πρόκειται να εκταμιεύσει το ποσό της 5ης δόσης που του αναλογεί, εάν δεν έχει εξασφαλίσει ότι υφίσταται απολύτως δυνατότητα της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της για τους επόμενους 12 μήνες.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν εκείνοι το μερίδιο του ΔΝΤ στην 5η δόση (όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Γιούνκερ) ενώ από την Ολλανδία υπήρξαν δηλώσεις ότι δεν θα καταβάλει ούτε ευρώ εάν δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ. (με τον υπουργό Οικονομίας να αναφέρει συγκεκριμένα ότι για να ξαναδώσει χρήματα η χώρα του θα πρέπει να συναινέσει στα μέτρα η ΝΔ)

Με άλλα λόγια, υπό τις σημερινές συνθήκες, η εκταμίευση της 5ης δόσης, εξαρτάται άμεσα από τη λήψη ευρύτερων αποφάσεων στους κόλπους της Ευρώπης, που σχετίζονται με την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, από αυτή που προβλέπει το μνημόνιο των 110 δισ. ευρώ.

Κι αυτό καθώς η τελευταία δόση της συμπεφωνημένης βοήθειας είναι καταβλητέα το Μάρτιο του 2012 και η χώρα μας δεν έχει βεβαιωμένη δυνατότητα προσπέλασης στις αγορές όταν θα λήξουν αυτές οι καταβολές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κι αν δεν υπάρξει ορατή αλλαγή πλεύσης από την Ευρώπη, ούτε το σενάριο της «εθελοντικής» διακράτησης ομολόγων από ιδιώτες φαίνεται να έχει δυνατότητες, ούτε και της εθελοντικής επιμήκυνσης του χρέους μας, για τις συγκεκριμένες λήξεις ομολόγων του 2012 και 2013.

Σύμφωνα δε με έγκυρους παρατηρητές και στελέχη της αγοράς, οι απανωτές προσπάθειες της κυβέρνησης να επιδιώξει συναίνεση και η επακόλουθη παταγώδης αποτυχία, τορπιλίζει ακόμη περισσότερο τη δυσάρεστη εικόνα της χώρας και στην πράξη αποτελεί πλέον σημαντικότατη τροχοπέδη.

Οι ίδιοι σημείωναν ότι με αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η τρόικα δεν θα καταλήξει σε θετική εισήγηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με δεδομένη και την αδυναμία επίτευξης των γραπτών στόχων του μνημονίου.

Κι αυτό καθώς είναι επίσης εύλογο ότι ούτως ή άλλως, η διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ξεπερνά τη διάρκεια ζωής της σημερινής κυβέρνησης, που λήγει (αν εξαντληθεί η 4ετία) ως το Σεπτέμβριο του 2013.

Οπως άλλωστε επισήμαναν πολιτικοί παρατηρητές, ήταν ακριβώς η αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στούς όρους του μνημονίου, που έφερε στη επίκεντρο το εύρημα της "συναίνεσης" απο την πλευρά των Ευρωπαίων, ως μια λύση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία.

Εν ολίγοις, η αποτυχία της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, φαίνεται να βάζει τη χώρα σε μια επικίνδυνη περιπέτεια με ασφυκτικά χρονικά ορόσημα προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στα μέσα του Ιουλίου, όπου την έχει τοποθετήσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας.
(πηγή: euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :