Δεν συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο συμβούλιο

Πολιτικό αδιέξοδο διαφαίνεται στην χώρα, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί των δεν συμφώνησαν ούτε σε βασικά σημεία πολιτικής, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, καθώς δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, ξεκαθάρισε ενώπιον των αρχηγών αλλά και σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε, μετά το πέρας της συνάντησης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ότι θα προχωρήσει μόνος του με τα απαραίτητα μέτρα.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πλέον εάν μπορεί, με βάση τόσο τις εντεινόμενες αντιδράσεις της κοινωνίας, όσο και τις διαφωνίες που εκδηλώνονται για το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Οι δραματικές εξελίξεις

Σαφές στίγμα ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και στη λήψη των νέων επώδυνων μέτρων που απαιτεί η Τρόικα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε συναίνεση και συνεργασία, καθώς όπως είπε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα προτείνοντας παράλληλα, μεταξύ άλλων και κοινές συναντήσεις των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και της ΝΔ με την Τρόικα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο, με βάση την οικονομική πολιτική και τους όρους του Μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ετσι ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι θα προχωρήσει μόνος του. Στην δε εναλλακτική πρόταση του προέδρου της ΝΔ για διεξαγωγή εκλογών o κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Κατά την ίδια πληροφόρηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ, Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε δεκτικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "είμαι πρόθυμος να συζητήσω κάθε προοοπτική: οικουμενική κυβέρνηση, συμμετοχή προσωπικοτήτων, κυβερνήση με τεχνοκράτες, οτιδήποτε".

Ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός και σε αυτή την προοπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική διαφωνία του προέδρου της ΝΔ, εστιάστηκε στη φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει οδηγήσει σε ασφυξία στην αγορά.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των φορολογικών μέτρων με την Τρόικα από κοινού με την κυβέρνηση. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα διότι η Τρόικα δεν δέχεται τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :