Το Ιράν καταργεί το διαδίκτυο

Το Ιράν κήρυξε πόλεμο εναντίον του ελεύθερου και ανοιχτού διαδικτύου.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την διείσδυση επικίνδυνων δυτικών ιδεών, το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης αποφάσισε τη κατάργησή του.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανικών τηλεπικοινωνιών, με κάθε επισημότητα, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, όλοι οι Ιρανοί θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά ένα νέο εσωτερικό διαδίκτυο, πλήρως ελεγχόμενο και λογοκριμένο.

Μάλιστα, όπως τόνισε, το 60% των σημερινών χρηστών θα συνδεθούν στο νέο διαδίκτυο ακόμη πιο νωρίς.

Το Ιράν θεωρεί την αστυνόμευση των ιδεών που διακινούνται στο ίντερνετ, ως τη μόνη λύση για τη προστασία των ισλαμικών ηθικών αξιών.

Το αν θα τα καταφέρει να «μπλοκάρει» το διαδίκτυο, απομένει να αποδειχθεί.

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν πάρα πολλά μπλογκς που υποστηρίζουν τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος, αλλά και που προβάλλουν τον αντικαθεστωτισμό γενικότερα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το νέο διαδίκτυο στην αρχή θα λειτουργεί παράλληλα με το παλιό, αλλά στη συνέχεια θα το αντικαταστήσει πλήρως.

Τέλος, το 11% των Ιρανών χρηστών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα εξαναγκαστούν στο να χρησιμοποιούν ένα λειτουργικό σύστημα μη Microsoft, και μια εναλλακτική εκδοχή του Google που θα ονομάζεται Ya Hagh (ώ δικαιοσύνη).

S.A.-Wall Street Journal

Δημοσίευση σχολίου