Στο σφυρί στρατόπεδα και ακίνητα

Σε χρήσιμες προκαταρκτικές ενέργειες εντοπισμού ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων ή διαμόρφωσής τους (για αγροτουρισμό, ορεινό τουρισμό κ.ο.κ.) έχουν ήδη προχωρήσει τα Επιτελεία, ενημερώνει με έγγραφό του τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Ιωάννη Κοραντή, με θέμα την αξιοποίηση-εκποίηση ακινήτων και στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο κ. Βενιζέλος, με απόφαση της διϋπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, έχει κινηθεί η διαδικασία επιλογής εξειδικευμένου συμβούλου, με τη συμμετοχή μεγάλης τράπεζας, για την καταγραφή και αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Προς την υποβοήθηση του συμβούλου, τα Γενικά Επιτελεία έχουν κάνει πολύ χρήσιμες προκαταρκτικές ενέργειες.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες ακινήτων:

- Οι εν ενεργεία στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις πρόσφατες αξιολογήσεις της νέας δομής δυνάμεων.

- Πρώην στρατόπεδα που βρίσκονται μέσα στους αστικούς ιστούς, και στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού πρέπει να παραχωρηθούν κατά χρήση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περιθώριο άλλης χρήσης. Εφόσον, όμως, αναπτυχθούν οποιασδήποτε μορφής άμεσες ή έμμεσες εμπορικές χρήσεις, αυτές γίνονται επ' ωφελεία του κυρίου ακινήτου που είναι και θα είναι το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας).

- Πρώην στρατόπεδα και άλλοι στρατιωτικοί χώροι (π.χ. λέσχες) που θα αξιοποιηθούν εμπορικά προς όφελος του Δημοσίου (ΤΕΘΑ/ΓΕΣ/ΤΑΟ).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :