Προ των πυλών-νέα υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά τρεις βαθμίδες, σύμφωνα με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Επικαλούμενο έγκυρη πηγή του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, το ΡΙΚ ανέφερε ότι προσχέδιο της αξιολόγησης των Fitch βρίσκεται εδώ και δύο με τρεις εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβαση στις κυπριακές βουλευτικές εκλογές.

Η αξιολόγηση του οίκου Fitch φέρεται να ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των άλλων δύο Οίκων, των Moody's και Standard and Poors, που προχώρησαν σε διαδοχικές υποτιμήσεις της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

Οι Fitch αιτιολογούν την απόφασή τους στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η αξιολόγηση αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τρίτη, αφού η Δευτέρα είναι δημόσια αργία στην Αγγλία.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη δήλωσε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά υπάρχει και υπερβολή σε ότι αφορά το μέγεθος του κινδύνου.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για νέα επικείμενη υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου η υποβάθμιση, δεδομένου ότι ο οίκος Fitch είχε βάλει την Κύπρο εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες σε αρνητική αναθεώρηση.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ακόμη ότι η αξιολόγηση του οίκου αυτού είναι τώρα τρεις βαθμίδες ψηλότερη από τους άλλους δύο οίκους και επομένως και να υπάρξει υποβάθμιση δύο ή τριών βαθμίδων η αξιολόγηση των Fitch θα τοποθετεί την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο ίδιο επίπεδο με εκείνη των άλλων οίκων αξιολόγησης.

Στο μεταξύ, τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να συγκλίνουν όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, είπε ότι πρέπει να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη και να θωρακισθούν οι τράπεζες και κατ' επέκταση ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Με τα μέτρα αυτά συμφώνησε και ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, λέγοντας ότι αποτελούν την απάντηση στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

"Στη βελτίωση των δημοσιονομικών συγκαταλέγεται πρώτιστα η σταθεροποίηση και μείωση του δημόσιου χρέους. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος πλέον και όχι επιλογή", είπε ο κ. Σταυράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :