Ποιοί παραπέμπονται για τη Siemens

Την προσεχή Παρασκευή, 13 Μαίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε επί 11μηνο το σκάνδαλο με τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.
Μετά από καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών από την στιγμή της έκδοσης του εν λόγω πορίσματος, τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας θα κληθούν να τοποθετηθούν σχετικά με την εμπλοκή 7+5 πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με το σκεπτικό του πορίσματος, από ΝΔ και ΠαΣοΚ, αντιστοίχως.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που περιελάμβανε το ογκώδες πόρισμα 500 και πλέον σελίδων της πλειοψηφίας, το οποίο με τα συνοδευτικά έγγραφα και τις εκθέσεις φτάνει τις 2.500 σελίδες, παραπέμπονται με το ερώτημα της περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν ποινικές ευθύνες τους οι πρώην υπουργοί της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφης, Μ. Λιάπης, Ι. Παπαθανασίου, Γ. Βουλγαράκης, Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης, καθώς και οι "πράσινοι" κκ. Αν. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Ν. Χριστοδουλάκης, Ι. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος.
Για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται να κατατεθεί νέα πρόταση η οποία θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να υπογράφεται από τριάντα βουλευτές.
Εν τω μεταξύ, την προσεχή εβδομάδα -και πριν την συζήτηση του πορίσματος της Siemens- θα έλθει στην Ολομέλεια η πρόταση για την προσαρμογή του Κανονισμού της Βουλής στον τροποποιημένο νόμο περί ευθύνης υπουργών και συγκεκριμένα η διάταξη που προβλέπει την συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, αποτελούμενου από δικαστές το οποίο δύναται να γνωμοδοτεί εφόσον το ζητήσει η πλειοψηφία της Βουλής, σχετικά με την βασιμότητα των κατηγοριών κατά υπουργών προκειμένου να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, κάτι που προφανώς θα ισχύσει στην περίπτωση της υπόθεσης Siemens.

Διεθνές νομικό γραφείο προσέλαβε η κυβέρνηση κατά της  Siemens
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο οποίος έχει αναλάβει το σκέλος της διαπραγμάτευσης με τον γερμανικό κολοσσό της Siemens όσον αφορά τις αποζημιώσεις για την ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τις υπογραφείσες συμβάσεις, είπε στην Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, ότι "έχουν γίνει κάποιες ενέργειες".
Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει προσλάβει διεθνές νομικό γραφείο, την Hogan Lovells International LLP, που "θα βοηθήσει στην συγκρότηση των όποιων νομικών αξιώσεων υπάρχουν, γιατί οι επιθυμίες μας δεν βρίσκονται πάντοτε με νομικό αντίκρισμα", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπούκης.
Αυτό το νομικό γραφείο επεξεργάζεται το θέμα της ζημίας και μελετά τις νομικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα ώστε να αξιώσει αποζημιώσεις. Όπως δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας "η στάση μας είναι σταθερή ότι ο οιοσδήποτε σχετίζεται με παράνομες πράξεις πρέπει να οδηγηθεί στη Βουλή εάν είναι υπουργός, ενώ αν δεν είναι υπουργός πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της".
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εξεταστική Επιτροπή η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο κυμαίνεται στα 2 δισ. ευρώ, κάτι ωστόσο το οποίο "δεν μπορεί κανείς να το επιδιώξει δικαστικά", όπως δήλωσε ο κ. Παμπούκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "μια προσέγγιση που δεν έχει μια νομική τεκμηρίωση".
Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι δεκαεπτά κράτη σε όλο τον κόσμο "έχουν πάρει ήδη πίσω από τη Siemens 1,7 δισ. ευρώ, εμείς πότε θα ζητήσουμε;". "Ο κόσμος θέλει και να έρθουν πίσω τα κλεμμένα –και με το δίκιο του- και κάποιοι επιτέλους να πάνε φυλακή", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι "όσο δεν το βλέπει αυτό, το θεωρεί ως ενέργεια σκοπιμότητας για να έχουμε και εδώ κουκούλωμα, συμψηφισμό και ατιμωρησία".
"Δεν υπάρχει κάποια πρόθεση συγκάλυψης", απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ότι "βάλαμε διεθνές δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία και έχει κερδίσει δίκες εναντίον της Siemens και αυτά είναι κινήσεις συγκεκριμένες". "Μακάρι να έχουμε και αποτέλεσμα", κατέληξε.

Πιάνει δουλειά η προανακριτική επιτροπή για τα υποβρύχια
Τέλος, την προσεχή Τρίτη, 10 Μαΐου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση τη προανακριτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον κ. Τσοχατζόπουλο και την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε μάλιστα με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο να παρατείνει την τρέχουσα τακτική σύνοδο της Ολομέλειας ώστε να μην επέλθει εξάλειψη του αξιοποίνου, δηλαδή παραγραφή των όποιων αδικημάτων. 
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :