Κύπρος: Κάθε κερδοφόρα εταιρεία θα συνεισφέρει €1.000 για την οικονομική κρίση

Η προσωρινή εισφορά χιλίων ευρώ από όλες τις κερδοφόρες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών, είτε είναι ξένες είτε είναι κυπριακές, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επισήμανε πως αυτό το μέτρο θα αποφέρει ένα πολύ σημαντικό έσοδο στο κράτος με άμεσο και γρήγορο τρόπο.

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ κ. Φίλιο Ζαχαριάδη και τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Μάνθο Μαυρομμάτη, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρίλαου Σταυράκη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη, ο κ. Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις μια συνάντηση που ακολούθησε τη χθεσινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που είχε ως αντικείμενο τη συνεισφορά των υπαλλήλων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για αντιμετώπιση επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σήμερα η συνάντηση είχε τον χαρακτήρα της συζήτησης για τον τρόπο συνεισφοράς των εργοδοτών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και των προβλημάτων από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η σημερινή συνάντηση διέρρευσε στο ίδιο θετικό και καλό κλίμα όπως και η χθεσινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν ετοιμότητα να συνεισφέρουν. Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό το θέμα και ως άμεσο μέτρο αποφασίστηκε η προσωρινή εισφορά χιλίων ευρώ από όλες τις κερδοφόρες εταιρείες. Αυτό το μέτρο θα αποδώσει ένα πολύ σημαντικό έσοδο για το κράτος με άμεσο και γρήγορο τρόπο.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της επαναξιολόγησης της φορολόγησης για την ακίνητη περιουσία. Και εδώ το κλίμα ήταν καλό και επιδείχθηκε αλληλοκατανόηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τα μέλη τους. Έχοντας υπόψη το θετικό κλίμα μέσα στο οποίο έχει γίνει αυτή η συζήτηση καθώς και την ανταλλαγή απόψεων που έχει γίνει θα επανέλθουμε στο θέμα το συντομότερο».

Πρόσθεσε ότι «η χθεσινή και η σημερινή συνάντηση εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης για εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης συνεχίζεται ασφαλώς και για τα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και για τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, κάτι που θα δώσει προοπτική και μέλλον στην κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς αν εξασφαλίστηκε η συναίνεση των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ειδικά για τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι γνωστό, ήδη έχουμε προχωρήσει με το συνταξιοδοτικό και την αναλογιστική μελέτη. Αυτή τη μελέτη την έχουμε δώσει όχι μόνο στους κοινωνικούς εταίρους – διότι είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων το συνταξιοδοτικό έχοντας υπόψη ότι οι συντάξεις είναι αποτέλεσμα συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων – αλλά και στα κόμματα και εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 170 χιλιάδες εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο, το 70% είναι ξένες και το υπόλοιπο κυπριακές. Κάποιες είναι αδρανείς, άρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν. Επιπρόσθετα, επίτηδες θέσαμε τον όρο να υπάρχει κερδοφορία και τα τρία τελευταία χρόνια για να προστατεύσουμε τις κυπριακές, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να μην χρειαστεί να συνεισφέρουν. Εκεί δεν είναι ξεκάθαρος ο τελικός αριθμός κυρίως κυπριακών εταιρειών που θα εξαιρεθούν. Με βάση τα πιο πάνω όμως, αν όντως από τις 170 χιλιάδες εταιρείες πληρώσουν οι 100 χιλιάδες, το ποσό θα είναι €100 εκ.».

Ερωτηθείς ο κ. Σταυράκης είπε ότι θα έχει σήμερα συνάντηση με τους τρεις Γενικούς Γραμματείς των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ. Σκοπός της συνάντησης είναι η διευκρίνιση κάποιων πολύ τεχνικών θεμάτων στο πλαίσιο της γενικής κατ’ αρχήν συμφωνίας στην οποία έχουμε καταλήξει για συνεισφορά των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα της τάξης των €70 εκ. για τα επόμενα δύο χρόνια. Έχει σημασία και η λεπτομέρεια, να βεβαιωθούμε ότι ο τρόπος πληρωμής θα είναι κλιμακωτός, θα είναι κοινωνικά δίκαιος και ότι όλες οι ομάδες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα συνεισφέρουν με έναν δίκαιο τρόπο».

Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια «διεξήχθη ένας χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και για το πώς μπορούν να βελτιωθούν κάποιοι δείκτες. Επανήλθε η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με αργούς ρυθμούς, αλλά υπάρχει σχετική ανάπτυξη. Επομένως, μένει ως θέμα που πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών. Προτάθηκε όπως οι εγγεγραμμένες στην Κύπρο επιχειρήσεις, εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζουν κέρδη τα τελευταία τρία χρόνια, συνεισφέρουν υπό μορφή εισφοράς χιλίων ευρώ η κάθε μια. Ήδη οι επιχειρήσεις προσφέρουν μέσω της επιβάρυνσης των τραπεζών €60 εκ. και ελπίζουμε ότι με αυτό το νέο μέτρο το οποίο θα θέσουμε στα συλλογικά μας όργανα θα βελτιωθεί περαιτέρω ο δείκτης.

Έγινε επίσης μια αρχική συζήτηση την οποία θα συνεχίσουμε για να δούμε πώς η φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία θα γίνει πιο σωστή και δίκαιη και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα.
Σοβαρό θέμα που χρειάζεται γρήγορο χειρισμό είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του συνταξιοδοτικού και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση για περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών».

Ο κ. Μαυρομμάτης είπε με τη σειρά του: «Το γεγονός είναι ένα: Ότι η δυνατότητα της απραξίας δεν υπάρχει πλέον και η δυνατότητα της καθυστέρησης λήψης μέτρων δεν υπάρχει πλέον. Η κυπριακή οικονομία έχει ανάγκη να λάβει μέτρα σήμερα για να μπορέσει να πείσει όλους και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε διατηρήσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, διότι σε τέτοια περίπτωση το κόστος θα είναι σημαντικό και θα το πληρώσουμε όλοι μας.

Γι’ αυτό, σε αυτά τα πλαίσια ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμείς δηλώνουμε ότι οι επιχειρήσεις της Κύπρου είναι έτοιμες να δουν θετικά μια ετήσια εισφορά χιλίων ευρώ τον χρόνο για τα δύο επόμενα χρόνια και που αφορά όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες στον Έφορο Εταιρειών, αλλά που πραγματοποίησαν κέρδη τα τρία τελευταία χρόνια. Κάποιοι υπολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν το ποσό που θα εισπραχθεί από αυτή την έκτακτη και προσωρινή εισφορά στα €100 εκ. τον χρόνο.

Αυτό είναι μα σημαντική τονωτική ένεση για τα δημόσια οικονομικά που μπορεί να έχει και άμεση εφαρμογή για να αποφύγει η κυπριακή οικονομία τις οποιεσδήποτε περιπέτειες. Όμως και με αυτά τα μέτρα η κυπριακή οικονομία δεν επιλύει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και βρίσκονται μπροστά της ώστε τα δημόσια οικονομικά να είναι διατηρήσιμα. Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη πρόκληση για να ξαναγίνουν τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα είναι το συνταξιοδοτικό.

Η λήψη μέτρων προς την ορθή κατεύθυνση πριν από το τέλος Ιουλίου, που μπορεί να συνεδριάσει η Βουλή για να λύσει αυτή τη μεγάλη διαρθρωτική στρέβλωση των δημοσίων οικονομικών, θα είναι το καλύτερο μήνυμα προς τις ξένες αγορές, ότι όχι μόνο παίρνουμε μέτρα αύξησης των εσόδων τα οποία θα βοηθήσουν τα δημόσια οικονομικά και έχουν άμεση εφαρμογή, αλλά ότι παίρνουμε και μέτρα μείωσης των εξόδων τα οποία επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τα δημόσια οικονομικά, και αυτά επιβάλλεται να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ούτε καθυστέρηση επιτρέπεται ούτε απραξία επιτρέπεται. Αν ο καθένας κλειστεί στο ‘καβούκι’ του και προσπαθεί να περιφρουρήσει τα οποιαδήποτε κεκτημένα νομίζει ότι έχει σήμερα θα πληρώσει πολύ μεγαλύτερο κόστος αύριο αν αφήσουμε να υποβαθμιστεί και άλλο η κυπριακή οικονομία».

Τέλος είπε ότι η λήψη μέτρων για το συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει πριν το κλείσιμο της Βουλής και αν γίνει αυτό «θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διόρθωση αυτής της στρέβλωσης και δίνει τον χρόνο να εξεταστούν άλλα θέματα που δεν μπορούν να λυθούν άμεσα, για τη διόρθωση άλλων προβλημάτων που αφορούν θέματα μισθολογίου, ανελαστικών δαπανών και άλλα».

Ερωτηθείς για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ο κ. Μαυρομμάτης είπε: «Οι επιχειρηματικές οργανώσεις του τόπου βρίσκονται σε διάλογο με την Κυπριακή Κυβέρνηση για την επαναξιολόγηση της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας με στόχο και σκοπό να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα υποβοηθά τον πολύ σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα και με στόχο όπως η φορολόγηση γίνει σε μια ευρύτερη βάση από ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά οπωσδήποτε με μια κλιμακωτή συνεισφορά όλων για να είναι κοινωνικά δίκαιη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :