"Ανακωχή" κήρυξε η ΓΕΝΟΠ εν αναμονή της συνάντησης με Βενιζέλο…

Μικρή "ανακωχή" είχαμε χθες στο μέτωπο της απεργίας της ΔΕΗ, που εισέρχεται σήμερα αισίως στην τέταρτη ημέρα της.

Κι αυτό καθώς το συνδικάτο ενόψει συνάντησης που ζήτησε αργά το απόγευμα από τον υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο- και που πάντως δεν έχει οριστεί ακόμη- ανέστειλε την απόφασή του να "σβήσει" χθες κι άλλη μονάδα της ΔΕΗ, όπως είχε κάνει τη Τρίτη.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ωριαίες περικοπές ρεύματος να περιοριστούν στις μεσημεριανές ώρες, πλην κάποιων λίγων διακοπών το βράδυ σε Κρήτη και Ρόδο, ενώ στο "ήπιο" απεργιακά 24ωρο συνέβαλλε τόσο ο ισχυρός άνεμος που ενίσχυσε την παραγωγή από αιολικά, όσο και οι πολλές εισαγωγές από γειτονικές χώρες (που χθες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τα 1.200 μεγαβάτ).

Το επόμενο 48ωρο πάντως θεωρείται κρίσιμο για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ. Διότι, δεδομένου ότι στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα ψηφιστεί ως τις 30 Ιουνίου δεν αναμένονται αλλαγές σχετικά με την απόφαση πώλησης του 17% της ΔΕΗ το 2012, η στάση των απεργών θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και κάλεσαν σε νέα συνάντηση "προκειμένου έστω και τώρα να σταματήσει η σύγκρουση".

Δημόσιο, ο μεγαλύτερος "μπαταχτσής" της ΔΕΗ...

Για καλό και για κακό πάντως χθες, ο διαχειριστής του συστήματος, έκρινε σκόπιμο να κόψει 200 μεγαβάτ μεταξύ 12 και 3 το μεσημέρι, καθώς με 19 μονάδες εκτός, το μέγιστο φορτίο ζήτησης να εκτιμάται για το μεσημέρι στα 7.400-7.500 μεγαβάτ, και το διαθέσιμο δυναμικό στα 7.400 μεγαβάτ, μια τυχόν βλάβη σε σταθμό, θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στο μεταξύ, και σε μια κίνηση εντυπώσεων η ΓΕΝΟΠ, κατέλαβε χθες το πρωί το υπουργείο Υποδομών του οποίοι και έκοψε το ρεύμα, με το επιχείρημα ότι είναι ο νούμερο ένα «μπαταχτσής» της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη λίστα των οφειλετών της επιχείρησης που έδωσε το συνδικάτο στη δημοσιότητα. Το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της ΔΕΗ, καθώς της χρωστά 135 εκατ. ευρώ, και στην κορυφή της λίστας υπουργείων και δημοσίων οργανισμών, βρίσκεται το υπ. Υποδομών, καθώς τα ανεξόφλητα χρέη του προς τη δημόσια επιχείρηση, από το 1998, δηλαδή… τα τελευταία 13 χρόνια, ανέρχονται σε 46,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν στη λίστα των κακοπληρωτών, βρίσκονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 20,85 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εσωτερικών με οφειλές 14,50 εκατ. ευρώ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (9,4 εκ. ευρώ), το Αττικό Μετρό (6,7 εκ. ευρώ), το Αρχηγείο Αστυνομίας (6,7 εκ. ευρώ), τα Νοσοκομεία (3,8 εκ. ευρώ), κ. ο. κ.

Πως μπορείτε να ενημερώνεστε

Τα προγράμματα των προβλεπόμενων εκ περιτροπής περικοπών που ανακοινώνει η ΔΕΗ μπορεί κανείς να τα βλέπει αναρτημένα στην ιστοσελίδα της επιχείρησης ( www.dei.gr), ή να επικοινωνεί με την ειδική τηλεφωνική γραμμή 2109298100. Όπως λένε στελέχη της ΔΕΗ, οι πίνακες με τις περιοχές που ανακοινώνει ότι θα κόψει το ρεύμα, είναι απολύτως ενδεικτικές και αφορούν σε προβλεπόμενες περικοπές, που αναλόγως της πορείας της ζήτησης και των καιρικών συνθηκών, μπορεί και να μην εφαρμόζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :