15 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων / Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας

Παγκόσμια ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων
Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου για την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ (Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών) και τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).
Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό, όσον αφορά στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από ανθρώπους της οικογένειάς τους ή ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους γενικότερα.
Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση ή παράλειψη, ενώ περιστατικά κακομεταχείρισης που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως είναι τραυματισμοί, αφυδάτωση, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής και άλλα.
Σχετικός δικτυακός τόπος :

Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας
Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforse (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 90 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης, εκ των οποίων το 85% δεν αναζητά βοήθεια, ενώ από τα ζευγάρια που ζητούν βοήθεια, ένα ποσοστό μικρότερο του 42% θα ξεκινήσει τελικά θεραπεία.
Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία ACT στοχεύοντας στην ενημέρωση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με την ίδρυση παραρτημάτων.
Στην Ελλάδα καταξιωμένοι επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία της ACT Hellas, που στόχο έχει την υπεύθυνη ενημέρωση και καθοδήγηση των υπογόνιμων ζευγαριών και των οικογενειών τους.
Σημειώνεται ότι χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, περισσότερα από 1.500.000 παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλον τον κόσμο, μετά τη γέννηση του πρώτου «παιδιού του σωλήνα», της Λουίζ Μπράουν.
Σχετικός δικτυακός τόπος :

Δεν υπάρχουν σχόλια :