Πλήρης "κάλυψη" στην Ελλάδα μέχρι και το 2014 και Bonus 15 δις ευρώ μόνο για έργα

Με πλήρη κάλυψη της Ελλάδας μέχρι και το τέλος του 2014 από πόρους της «τρόϊκας» και bonus 15 δις ευρώ αποκλειστικά για έργα στην Ελλάδα (με συμβολική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού περίπου στο 15%) αρχίζει από τη Δευτέρα η κρίσιμη εβδομάδα για κυβέρνηση και ΕΕ με εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις.
 
Αφού την Τετάρτη και την Πέμπτη το μεσημέρι η ελληνική βουλή ψηφίσει (με ονομαστική ψηφοφορία, όπως θα ζητήσει ο Γ.Καρατζαφέρης) τόσο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όσο και ο εφαρμοστικός νόμος. Στη σνέχεια στις 3 Ιουλίου το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» τόσο για τα 12 δις ευρώ της 5ης δόσης όσο και για τη νέα βοήθεια και στις 12 Ιουλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα και θα ανακοινωθούν.

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο Α.Σαμαράς αφού ΟΛΟΙ οι ηγέτες της ΕΕ (που ανήκουν στη «δεξιά») τον πίεσαν ασφυκτικά να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά εκείνος δήλωσε «αμετακίνητος στις απόψεις του» και ότι θα κριθεί από τον Ελληνικό λαό! Πιο σκληρή απέναντι του υπήρξε η Α.Μέρκελ. Πάντως ο Α.Αθανασιάδης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιμένει να λέει ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα(και ο Θ.Ρομπόπουλος το αφήνει "ανοιχτό" ).

Από εκει και μετά:«Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα. Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης».

Αυτό τόνισε στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, στην οποία ολοκληρώνεται σήμερα και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Συμμερίζομαι και εγώ την δική σας αγωνία αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για το πού βρίσκεται η χώρα. Πρέπει να πω όμως ότι μόνο αν δουλέψουμε πειθαρχημένα και συστηματικά θα πάει καλά η χώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα πολλές φορές μίλησε για άδικα μέτρα επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν είχε απέναντι στους δανειστές της τα χρονικά, οικονομικά και πολιτικά περιθώρια για να επιλέξει άλλες λύσεις. «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τις επιλογές που θα θέλαμε και αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με άδικα μέτρα» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Χαρακτήρισε «αδιανόητα μεγάλη τη φορολογική επιβάρυνση, κυρίως, όπως είπε, «αυτών που είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματα τους» και πρόσθεσε ότι πρέπει αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου να συνοδευτούν με μέτρα αντιρρόπησης.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες. Όμως να ξέρετε ότι απέναντί μας συναντάμε τείχος. Έπρεπε να κλείσουμε τα ζητήματα και έπρεπε να κλείσουν οι αριθμοί.
 
Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς οι συνομιλητές μας υπολογίζουν μόνο αριθμούς. Προκειμένου η λίστα να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές μας, έπρεπε αναγκαστικά να καταφύγουμε σε βαριά μέτρα κυρίως στο φόρο εισοδήματος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:
«Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν όχι την επόμενη ή μεθεπόμενη Βουλή αλλά τις επόμενες 10ετίες. Μετά το σκληρό πυρήνα της κρίσης που υπολογίζουμε να είναι το 2015, θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ομάδα των φυσιολογικών, ανεξάρτητων χωρών, θα μπορεί να είναι έστω και με δυσπιστία μέσα στις αγορές».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος έκανε έκκληση για μια ακόμα φορά για συναίνεση καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να απορρέει από το ένστικτο της εθνικής συνείδησης και όχι να επιβάλεται από τους εταίρους.

«Η πρόσκληση μου προς ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε όλοι μαζί στη διαπραγμάτευση είναι ανοικτή και μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή γιατί είναι αντικείμενα στα οποία η αντιπολίτευση δίνει βάρος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
***
Ως σωτήριες χαρακτηρίζονται από την JPMorgan οι κινήσεις της Ευρώπης για να τραβήξει τελικά την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού ώστε να γλιτώσει την χρεοκοπία.

Ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon τονίζει ότι οι παγκόσμιες αγορές είναι ικανές να επιβιώσουν ακόμα και μετά από μια χρεοκοπία στην Ελλάδα ωστόσο εκτίμησε ότι οι ευρωπαίοι θα σώσουν τελικά τη χώρα.

Σε συνέντευξη του ο κ. Dimon τονίζει χαρακτηριστικά «Νομίζω ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι βιώσιμη, αλλά δεν είναι καλή εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία και συνδιαστικά με τις υπόλοιπες ανησυχίες, θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη».

Επιπλέον συνέχισε λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εκτιμώ ότι είναι πιο πιθανό οι ευρωπαϊκές αρχές και οι πολιτικοί να βρουν έναν τρόπο να σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία».

Ο κ. Dimon υπογράμμισε επίσης ότι «από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν ακόμα και την κατάρρευση της χώρας. Η χρεοκοπία άλλωστε δεν θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις όπως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση».
***
Αδελφικό λαό χαρακτήρισε τους Έλληνες ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ο οποίος επιμένει παράλληλα στην ανάγκη να βοηθηθεί η Ελλάδα από τους εταίρους της.

«Όσο γρηγορότερα ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για τα γειτονικά κράτη και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μπορίσοφ πριν από την έναρξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA).

«Ο αδελφικός ελληνικός λαός είναι γείτονας μας, οπότε σε κάθε περίπτωση θα εμμείνουμε στη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να έχουμε σταθερό γείτονα», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

Αφού υπενθύμισε τις πρόσφατες εποχές αντιπαράθεσης και συγκρούσεων στα Βαλκάνια «όταν αλληλοσφάχτηκαν ένα σωρό λαοί», όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ο κ. Μπόικο Μπορίσοφ υπογράμμισε τη βούληση της Βουλγαρίας για σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Βουλγαρίας μετέδωσαν ως κεντρική είδηση στα ενημερωτικά δελτία την ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Ελλάδα. Η απόφαση σχολιάζεται ως έμπρακτο παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία υπερνίκησε τελικά τους εθνικούς εγωισμούς και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των διάφορων χωρών - μελών, όπως επισημαίνεται.

Σε ρεπορτάζ, η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετέδωσαν τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σχετικά με τη χορήγηση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας εντός του Ιουλίου, αλλά και σχετικά με την ανάγκη εξασφάλισης νέου πακέτου οικονομικής υποστήριξης για την Ελλάδα, στην περίπτωση που εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα από την ελληνική Βουλή ως το τέλος Ιουνίου.

Η ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, μετέδωσαν και τα βασικά σημεία των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπέρ της μείωσης της ελληνικής συγχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο επίπεδο του 15 %, ώστε «να γίνει το παν για την αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με βοήθεια στην αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων», όπως αναφέρεται.
 
Η ΒΝΡ έδωσε έμφαση στα λόγια του κ. Μπαρόζο, ότι μέχρι στιγμής έχει αξιοποιηθεί μόλις το ? από τα είκοσι δισ. ευρώ, που προορίζονται για την Ελλάδα στη τρέχουσα επτάχρονη περίοδο σχεδιασμού ως το 2013.

Το δρόμο της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους δείχνει ως την καλύτερη λύση στην κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα, ο Economist.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το περιοδικό, «η ΕΕ φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει ένα νέο κανόνα: αν ένα σχέδιο δεν λειτουργεί, επιμείνετε σε αυτό».

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους σύμφωνα με το περιοδικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η στρατηγική άρνησης που ακολουθεί η Ευρώπη, είναι πρώτον, οι πολιτικές συνθήκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, που την εμποδίζουν, δεύτερον, οι αγορές, οι οποίες δεν φαίνεται να πείθονται ότι το πρόβλημα έχει λυθεί και τρίτον, οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Έτσι το περιοδικό καταλήγει στην επιλογή που υποστηρίζει εδώ και καιρό. Μία «ελεγχόμενη» αναδιάρθρωση ώστε το χρέος της Ελλάδας να μειωθεί στο μισό, δηλαδή στο 80% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :