Ποιοι ήθελαν να σκοτώσουν τον Καραμανλή

Την ύπαρξη των σχεδίων δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για να ματαιωθεί η ενεργειακή πολιτική της χώρας και το άνοιγμα στη Ρωσία, γνώριζε μεταξύ άλλων και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αγωγός της πληροφόρησης του κ. Παπανδρέου, εκτός από τον δικό του άνθρωπο Αλεξ Ρόντο, ήταν και άνθρωποι που θα μπορούσαν να του κοινοποιήσουν το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, στο οποίο καταγραφόταν η πληροφόρηση που είχαν από τους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας (FSB).


Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παραμονές της αποκάλυψης του περιοδικού ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τον αρχηγό της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα, συνεργάτη στο παρελθόν τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια όσο και του κ. Παπανδρέου όταν ήταν αναπληρωτής ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε να φρεσκαριστεί η μνήμη του για την αυθεντικότητα του εγγράφου της ΕΥΠ, χωρίς όμως να δώσει εντολή για παραπάνω διερεύνηση του θέματος.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου και πρόσθεσε σε δηλώσεις του: «Το ίδιο το δημοσίευμα και το ίδιο το περιεχόμενο του εγγράφου έχουν ορισμένα στοιχεία. Αυτά ομιλούν αφ' εαυτά και σε ό,τι αφορά την ουσία και σε ό,τι αφορά το πώς εκείνη την εποχή εξελίχθηκε και πώς αξιολογήθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό. Οταν υπάρχουν έγγραφα αυτού του είδους, ενημερώνονται εκείνοι που πρέπει να ενημερωθούν όπως πρέπει να ενημερωθούν, και βεβαίως όλα αυτά τα πράγματα έχουν το απόρρητο, το οποίο πρέπει να τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις». Ο κ. Παυλόπουλος ζητά επίσης από τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές να εξετάσουν και την υπόθεση του Βατοπαιδίου μετά τις νέες αποκαλύψεις, καθώς και αυτή εντασσόταν στο ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης.


Μιλώντας στο περιοδικό «Επίκαιρα» ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ υποστήριξε ότι «τα λόγια είναι περιττά» και αναφέρθηκε στη δεδομένη δυσφορία των συμμάχων από το άνοιγμα Καραμανλή στη Μόσχα και την επιχειρούμενη επέκταση των στρατηγικών και οικονομικών συμμαχιών της Ελλάδας.


Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, που είχε την κωδική ονομασία Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης, ενημερώνοντας στελέχη της κυβέρνησης (και όχι μόνο) για το σχέδιο δολοφονίας του κ. Κώστα Καραμανλή:


-Το σχέδιο με κωδική ονομασία Πυθία 1 φέρεται να εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες» και ανατέθηκε σε τουλάχιστον είκοσι Ελληνες συνεργάτες τους, που «δεν ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο».


-Η ΕΥΠ με έγγραφό της (Φεβρουάριος 2009) ενημέρωνε ότι η υπηρεσία έλαβε γνώση από την FSB, τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας, πως μια «ομάδα εργασίας» της, που αποτελούνταν από δεκαεννέα άτομα, εντόπισε και αποκάλυψε σχέδιο επίθεσης εις βάρος του τέως πρωθυπουργού «με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».


Η συγκεκριμένη ομάδα σύμφωνα με το περιοδικό είχε αναπτυχθεί στην Ελλάδα με αφορμή «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κ. Κώστα Καραμανλή, Β. Πούτιν και Τζ. Παρβάνοφ», διοργανώνοντας κυρίως επιχειρήσεις αντιπαρακολούθησης. Μάλιστα σε μια περίπτωση τον Απρίλιο του 2008 οι ομάδες των πρακτόρων της FSB και οι άντρες που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του κ. Καραμανλή αντιπαρατέθηκαν μεταξύ τους στην περιοχή της Νέας Μάκρης και πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Ευφραίμ.


Η ΕΥΠ κατέληγε στην έκθεσή της ότι «σε κάθε περίπτωση παρέλκει να επισημάνουμε από την υπηρεσία μας την ανάγκη συνεχιζόμενης λήψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας του κ. Πρωθυπουργού».

triklopodia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :